Nierbekkenontsteking koningin Máxima

Zieke koningin Máxima in Bronovo aangekomen

28 oktober 2015 07:56 Aangepast: 28 oktober 2015 09:29
Beeld © RTL Nieuws / Britta Sanders

Koningin Máxima is om 07:45 uur aangekomen in het Haagse Bronovo Ziekenhuis. "Ze werd gewoon met de auto gebracht", meldt verslaggever Britta Sanders.

Vanwege een nierbekkenontsteking is de koningin vervroegd teruggekeerd van een staatsbezoek aan China. Ze vloog afgelopen nacht terug naar Nederland. In het Bronovo wordt ze voor nader onderzoek opgenomen, zei de Rijksvoorlichtingsdienst gisteren. De koning vervolgt zijn reis door het Oost-Aziatische land.

Tot de vervroegde terugkeer van Máxima is besloten na overleg met artsen. Ze krijgt medicatie, maar de symptomen, zoals koorts en rugpijn, blijven aanhouden. Volgens Britta Sanders was de koningin zelf in staat het ziekenhuis binnen te wandelen. 

Antibiotica en rust
Nierbekkenontsteking is een bacteriële infectie van de wand van het nierbekken van één of beide nieren. De ziekte kan zich op elke leeftijd openbaren en komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. De ziekte, waarbij sprake is van koorts, soms met koude rillingen, pijn en algeheel ziek zijn, wordt in het algemeen behandeld met antibiotica. Veel drinken en rust helpen ook.

Het Haagse Bronovo Ziekenhuis is al sinds jaar en dag berekend op koninklijke patiënten. Zo zijn de dochters van koning Willem-Alexander en koningin Máxima er geboren. Het ziekenhuis ligt in de buurt van Paleis Huis ten Bosch, waar het gezin over enige tijd gaat wonen. Ook ligt Bronovo niet ver van hun huidige woonhuis De Eikenhorst op landgoed De Horsten in Wassenaar.

'Nogal alleen'
Koning Willem-Alexander zal het programma van het staatsbezoek tot en met donderdag vervolgen zoals gepland. Hij liet weten dankbaar te zijn voor alle goede wensen. "Ik zal ze allemaal overbrengen", zei de koning ten overstaan van de Nederlandse gemeenschap in Shanghai. Willem-Alexander ontlokte veel reacties toen hij zei dat hij 'nogal alleen' stond op het podium. Dat was na zoveel jaar getrouwd te zijn heel apart, voegde hij eraan toe. Bij de voorgaande vijf staatsbezoeken zijn koning en koningin altijd samen opgetrokken.

Meer op rtlnieuws.nl:

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`