EditieNL

Bang voor tandarts? Dit kun je doen

28 oktober 2015 13:24 Aangepast: 29 oktober 2015 15:23

Ben jij bang voor de tandarts? Dan ben je niet de enige. 40 tot 60 procent van de Nederlanders heeft er last van, ruim 400.000 mensen zijn zelfs zo bang dat ze nooit gaan. Een hoog aantal, waar tandartsen zich zorgen om maken. Tijd dus om er iets aan te doen.

"400.000 mensen die niet gaan, dat is schrikbarend", zegt tandarts Dyonne Broers van de Stichting Bijzondere Tandheelkunde (SBT). En niet alleen omdat het niet goed is voor je gebit: "Ze kunnen ook sociaal in de problemen komen. Het doet je zelfvertrouwen geen goed en vaak durven ze er met niemand over te praten. En ze kunnen ook andere gezondheidsproblemen krijgen."

Taboe
Want er rust echt een taboe op een tandartsfobie, zegt 'angst-tandarts' Maaike Schutjes. "Mensen durven het niet te vertellen." Het is ook een glijdende schaal, ondervindt Schutjes na onderzoek. "Hoe slechter het gebit, hoe moeilijker mensen de stap zitten om weer naar de tandarts te gaan."  

Schutjes heeft een aantal tips die bange patiënten zouden kunnen proberen om de angst te verminderen:

  • Maak je angst bespreekbaar met je tandarts. Stuur bijvoorbeeld een mail voor een afspraak en vraag of hij er rekening mee houdt.
  • Vraag om een verdovingszalfje.
  • Spreek af dat er bij de eerste afspraak niets gedaan wordt.

Dit kun je ook nog doen:

  • Praat met anderen over je angst. 
  • Vraag naar ervaringen van anderen met hun tandarts: wie staat bekend als aardig, wie neemt de tijd om mensen gerust te stellen?
  • Doe ademhalingsoefeningen als de angst te overvalt
  • Spreek met je tandarts een teken af, zoals het opsteken van je hand, waarmee je aangeeft dat de tandarts de behandeling even moet onderbreken. 
  • Luister door een hoofd- of oortelefoon naar een muziekje uit je smartphone. 
  • Vraag de tandarts alles van tevoren goed uit te leggen, zodat je weet wat er gaat gebeuren. Laat de tandarts tijdens de behandeling stap voor stap uitleggen wat hij doet en hoe lang het duurt.
  • Zit de angst heel diep, maak dan een afspraak met je huisarts en laat je doorverwijzen naar een angsttandarts of een centrum voor bijzondere tandheelkundige hulp. Nederland kent ongeveer 50 tandartsen die zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met extreme angst. 

Bron: Tandarts.nl

Ben jij bang voor de tandarts? Stem op onze poll. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`