Nederland

Lotte (16) heeft een timelapse van haar leven: 'Zo gek'

28 oktober 2015 13:40 Aangepast: 29 oktober 2015 10:35
Een klein deel van alle beelden die Frans van zijn dochter maakte. Beeld © Frans Hofmeester

De timelapse van Lotte, van haar eerste levensjaar tot haar 16de, gaat de wereld over. "Heel gaaf. En heel gek. Op sommige beelden sta ik te huilen."

Precies 16 jaar geleden begon Lottes vader, kunstenaar Frans Hofmeester, met zijn videoproject. Iedere week, 15 seconden, Lotte voor de camera. Maar dan ook écht iedere week. "Soms was het moeilijk, maar we sloegen er geen een over", vertelt Lotte Hofmeester (16) uit Utrecht tegen RTL Nieuws. 

Het resultaat is een video van Lottes 16 levensjaren, in 4,5 minuut. Het filmpje gaat de wereld over. Daarin is te zien hoe ze verandert van baby naar 16-jarige scholiere. "Het is lastig om erover te oordelen, omdat je zélf op die beelden staat", zegt ze. "Maar ik hoor iedereen om me heen die het bewondert en uniek vindt. En dan denk ik: ja, dat is het ook wel. Het is zo leuk om jezelf zoveel ouder te zien worden in een paar minuten tijd. Je denkt: ik ben helemaal niet veranderd. Maar toen ik het zag, dacht ik: oeh, ik ben veranderd." Geen beugel meer, ander haar. En ja, zegt ze, gewoon 'ouder'.

 

Huilen, praten, lachen
Vaak was de zaterdagochtend 'vaste prik'. Even lachen naar de camera. Of huilen. Of praten. "Ik ging gewoon voor de camera staan hoe ik me op dat moment voelde. Als ik aan het huilen was, zag je m'n tranen. Wel gek dat de hele wereld dat nu ziet. Maar het maakt het wel oprecht."

Op alle beelden fungeert de witte babydoek, waar Lotte als baby'tje op lag toen de allereerste video werd geschoten, als achtergrond. "Een beetje traditie." Naarmate Lotte ouder werd, verdween de zaterdagochtend als vast filmtijdstip. "Ik kreeg het drukker, dus we moesten het soms spontaan doen." En nee, Lotte had 'écht niet altijd zin' om weer voor die camera te staan. "Dan had ik het druk. 'Pap, nu even niet', zei ik dan. Maar eigenlijk heb ik geen een keer overgeslagen, ook niet als het echt niet uitkwam."

Mooi archief
Zoals die ene keer. Nog niet zo heel lang geleden. "Ik zat zwaar in de stress voor school. Had zo veel te doen." Tranen, dus, op die beelden. "Mijn vrienden op school vroegen ook: waarom moest je daar huilen?"
 
Het is een mooi archief, vindt Lotte. Vol herinneringen. "Op mijn twaalfde kijk ik een keer heel sip in de camera. Ik had namelijk mijn haar kort geknipt en vond het zó spuuglelijk. Terwijl ik net op de middelbare school zat!" Als Lotte dat beeld in de timelapse ziet, krijgt ze het gevoel weer terug van toen. "En je ziet ook dat ik anders ben gaan doen." Vroeger kletste ze in de cameralens. Of ze zong een liedje. Altijd gekke verhalen. En nu? "Nu ben ik me meer bewust van mezelf. Hoe ik eruitziet, hoe ik kijk, hoe ik overkom. Ik ben dus ook vaker gewoon stil." 

Thumbnail

Lotte op haar twaalfde. (Beeld: Frans Hofmeester)

Lotte is vandaag 16 geworden. Voor vader Frans Hofmeester een mooie reden om de timelapse online te zetten. Of ze ermee stoppen? "We gaan sowieso door tot ik het huis uit ben. Maar mijn vader had het er laatst ook over dat het misschien wel leuk is om nog langer door te gaan. Dan komt-ie naar mij, als ik op kamers zit, of ik naar hem." Met dat witte babydekentje. Zoals dat al 16 jaar gebeurt. "Hoe vet zou het zijn om een film te hebben van jezelf over je hele leven?"

Populaire kunst

Lottes vader, Frans Hofmeester, doet meer van dit soort projecten. Eerder ging ook al een timelapse van Lotte viral, waar de Nederlandse filmmaker wereldberoemd mee werd. CNN en televisiezenders in Japan en Noorwegen toonden interesse. "Ik heb wel gedacht dat ik heel bijzonder materiaal in handen heb, dat het aandacht verdient", zei de filmmaker toen. "Maar dat het zoveel aandacht krijgt, is nauwelijks te bevatten."​ Hij maakt dezelfde video's van zijn zoon, Vince. 

 

RTL Nieuws / Lisanne van Sadelhoff

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`