Nederland

'Psoriasis is geen dodelijke ziekte, maar je gaat er wel aan kapot'

29 oktober 2015 14:04 Aangepast: 30 oktober 2015 08:46

Al 20 jaar draagt Bo Fauzia Nannekhan geen korte broek of rokje. Vanwege de schaamte voor haar ziekte. "Psoriasis beheerst mijn leven. Het is er altijd. En het gaat nooit meer weg."

Het begon op haar zestiende, toen ze flink aan het puberen was. "Ik had kleine plekjes op mijn knie en elleboog. Artsen wisten eerst niet wat het was. Dat ik een donkere huid had, maakte het alleen maar moeilijker", vertelt de 46-jarige Nijmeegse. 

Onwetendheid
Als Bo uiteindelijk bij een dermatoloog terechtkomt, wordt het al snel duidelijk: ze heeft psoriasis. Vandaag wordt tijdens de Internationale Psoriasis Dag stilgestaan bij de huidziekte. Hard nodig, vindt Bo. Er is namelijk nog veel onwetendheid over de ziekte, waaraan een kleine half miljoen mensen lijden. Zo denkt 16 procent dat psoriasis besmettelijk is en 7 procent dat het te maken heeft met een slechte persoonlijke hygiëne.

Hoe schoon je ook bent; psoriasis laat zich niet stoppen. 

Besmettelijk is de ziekte niet. Wel erfelijk. Bo's vader heeft de huidziekte ook. En hoe schoon je ook bent; psoriasis laat zich niet stoppen. 

Blikken
Ook Bo krijgt regelmatig 'van die blikken'. "Ik zie mensen naar me kijken. Als ik bijvoorbeeld in een zwembad ben. Dat gestaar van mensen is een reden geweest dat ik me jarenlang niet meer in een zwembad heb laten zien."

Bij Bo is de psoriasis voornamelijk zichtbaar op armen en benen. "Het zit nu gelukkig niet op mijn gezicht of handen. Maar ik heb een periode gehad dat ik er helemaal onder zat. Geen enkel plekje was vrij van uitslag. Mijn moeder moest me verzorgen. Ik kon niets en heb wekenlang in het ziekenhuis gelegen."

Ik zie mensen naar me kijken. Als ik bijvoorbeeld in een zwembad ben, zie ik de blikken in de ogen

Zalfjes
Nu heeft ze de ziekte goed onder controle. Hoe? Smeren, smeren, smeren. "Iedere dag ben ik in de weer met zalfjes en medicatie. Twee keer per week geef ik mezelf een injectie. Ik heb artritis psoriatica: naast de huidziekte heb ik ook nog reuma."

Het blijft dweilen met de kraan open. "Hoeveel ik ook smeer, de ziekte krijg ik er niet mee weg."

Gegroeid
Bo heeft de ziekte nu 30 jaar. Door de jaren heen heeft ze veel geleerd. Zo kan ze er beter mee omgaan. "Ik ben ook niet boos of zo, omdat ik die ziekte heb."

Ze is minder onzeker over haar schilfers en uitslag. "Ik schaamde me vroeger veel erger dan nu. Door mijn schaamte heb ik bijvoorbeeld ook heel lang geen relatie gehad. Maar nu denk ik steeds vaker: schijt! Ik kan er niets aan doen dat ik die ziekte heb. En dus ga ik wel naar de sauna en lekker zwemmen. Ik wil leven, ook met psoriasis."

Bo zit ook in een voorlichtingsfilmpje van de psoriasisvereniging:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore