Nasleep kraanongeluk Alphen

'Gemeente Alphen had niet alle nodige informatie over hijsen brug'

29 oktober 2015 19:37 Aangepast: 29 oktober 2015 20:10

Voorafgaand aan het hijskraanongeluk beschikte de gemeente Alphen aan den Rijn niet over alle informatie die nodig was om een goede risico-inschatting te maken. Experts trekken die conclusie op basis van documenten die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de gemeente.

In augustus vielen in Alphen twee kranen om,  Huizen en winkels werden zwaar beschadigd.  Wonder boven wonder kwam alleen een hond om het leven.

Te weinig informatie
RTL Nieuws verzocht met behulp van de wet openbaarheid van bestuur om de onderliggende vergunningen voor het hijswerk. Daar uit blijkt nu dat de gemeente Alphen aan den Rijn te weinig informatie had om een goede inschatting te kunnen maken van de risico’s van het hijsen van de Koningin Julianabrug.

De gemeente heeft niet het stabiliteitsplan van de pontonleverancier gekregen, zeggen betrokkenen. Dat was wel noodzakelijk om een goede inschatting te maken over de veiligheid van de hijswerkzaamheden.

Deskundigheid is ingehuurd
De gemeente Alphen aan den Rijn laat in een reactie weten dat er deskundigheid is ingehuurd. "Het risico van omvallen van de kranen tijdens het inhijsen van het brugdek is door alle partijen als zeer klein ingeschat", laat de gemeente weten.

"Of deze inschatting terecht is geweest blijkt uit de onderzoeken van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Inspectie van Sociale Zaken en werkgelegenheid."

Dat stabiliteitsplan maakt inmiddels wel onderdeel uit van de onderzoeken van het openbaar ministerie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De Onderzoeksraad komt pas volgend jaar met zijn uitkomsten.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore