Nederland

Duizenden immigranten halen inburgeringsexamen niet op tijd

30 oktober 2015 07:31 Aangepast: 30 oktober 2015 10:13
Cursisten krijgen uitleg van een docent tijdens een les Nederlands voor anderstaligen. Beeld © ANP

De doelen die zijn gesteld bij de invoering van het inburgeringsexamen worden niet gehaald. Duizenden migranten gaan het examen namelijk niet halen voor de deadline.

Wie in Nederland een verblijfsvergunning wil krijgen, moet eerst een inburgeringsexamen afleggen. Nieuwkomers moeten in dat examen vragen beantwoorden over Nederland en de Nederlandse taal. Bijvoorbeeld: welke kleuren heeft de Nederlandse vlag? Waar moet je zijn voor een nieuw paspoort? Maar ook: hoe zit het met de vrijheid van meningsuiting?

Het doel was dat de inburgeraars binnen drie jaar na invoering van de wet in 2013 hun examen zouden hebben gedaan. Het ging dat jaar om 10.641 mensen, laat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) aan RTL Nieuws weten. Op dit moment hebben slechts 1.933 mensen hun examen gehaald. Het zal nooit meer lukken om die achterstand volledig in te halen voor het verlopen van de deadline.  

Deadline volgend jaar
DUO benadrukt dat de inburgeraars die in 2013 zijn begonnen, niet allemaal op dezelfde dag in dat jaar zijn begonnen. De precieze deadline verschilt dus per persoon. 

Rogier van 't Rood, docent educatie & pedagogiek van de Universiteit Utrecht, is er 'bekend mee dat die hele inburgering behoorlijk aan het mislukken is', zegt hij tegen radiozender BNR. Hij legt de schuld deels bij het examen: "​In het examen worden vragen gesteld die de meeste Nederlanders ook niet kunnen beantwoorden."

Het is volgens Van 't Rood ook niet goed dat bedrijven de immigranten voorbereiden op het examen. Conclusie: het is tijd voor een andere aanpak, zegt hij tegen de zender: "We moeten helemaal opnieuw hier over gaan nadenken." 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore