Nederland

En het 'lelijkste gebouw' van Nederland is…

03 november 2015 01:21 Aangepast: 03 november 2015 16:16
Beeld © Google Streetview

Nergens in Nederland staat een gebouw dat meer pijn aan de ogen doet dan het gemeentehuis van Hardenberg. Tenminste, dat vinden de lezers van Cobouw. Zij hebben de 'pisgele vanillepudding' uitgeroepen tot lelijkste bouwwerk van ons land.

Meer dan de helft van in totaal 5.000 lezers van Cobouw, 'het dagblad voor de bouw', koos voor het ontwerp van architecten Branimir Medi en Pero Puljiz. Die omschrijven hun gebouw juist als 'goed herkenbaar, transparant en makkelijk toegankelijk'. De publieksjury ziet in het gebouw vooral een vanillepudding, UFO, bijenkorf, koektrommel of kaasstolp.

Voor de verkiezing van Cobouw werden zeven gebouwen geselecteerd die zijn opgeleverd tussen 2010 en 2015. Het gemeentehuis van Hardenberg kreeg 58 procent van de stemmen, gevolgd door de uitbreiding van Museum de Fundatie in Zwolle (12 procent) en het Van Kinsbergen College in Elburg (10 procent).

Onmogelijk criterium
De architecten van het gemeentehuis in Hardenberg tonen zich in het blad overigens niet erg onder de indruk van de uitslag. "Architectuur is veel te complex om alleen maar getoetst te worden op het onmogelijke criterium lelijkheid."

Verder in de lijst stonden het stadhuis van Almelo, De Rotterdam en Calypso (beide in Rotterdam) en het Paleis van Justitie in Amsterdam.

Thumbnail

De uitbreiding van Museum de Fundatie in Zwolle.

Meer op rtlnieuws.nl:
Fotoserie: de lelijkste gebouwen van Nederland

RTL Nieuws
`