Nederland

Opereren bij ontsteking blindedarm vaak niet nodig

03 november 2015 17:29 Aangepast: 20 juni 2016 11:22
Een demonstratie in een operatiekamer van het VU Medisch Centrum. Beeld © ANP

Een operatie bij een blindedarmontsteking bij kinderen is in veel gevallen helemaal niet nodig. Een simpele antibioticakuur volstaat om weer beter te worden.

Dat blijkt uit een onderzoek van het het Kinderchirurgisch Centrum Amsterdam (een samenwerking van het AMC en het VU Medisch Centrum)​, dat een proef deed bij 25 kinderen. Zij kregen een sterke antibioticakuur in plaats van een operatie aan de blindedarm. Bij zo'n operatie wordt de appendix, het wormvormig aanhangsel van de blindedarm waar de ontsteking optreedt, door een chirurg verwijderd. De proef was heel succesvol: 23 kinderen werden beter. Slechts twee van hen moesten alsnog onder het mes. 

Een derde operaties bij kinderen
Volgens de onderzoekers is dit een belangrijke doorbraak. Jaarlijks worden tientallen miljoenen euro's aan medische kosten gemaakt vanwege operaties bij blindedarmontstekingen. Het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk en het Flevoziekenhuis in Almere gaan ook meedoen in het onderzoek. 

Volgens onderzoeker Ramon Gorter is het niet zo dat dit vanaf nu de standaard behandelmethode wordt. Maar patiënten kunnen bij steeds meer ziekenhuizen kiezen. Jaarlijks worden ongeveer 15.000 mensen geopereerd aan hun blindedarm. Ruim 5000 van hen zijn jonger dan 20 jaar.

Meer op rtlnieuws.nl:
Antibiotica; dé oplossing voor blindedarmonsteking?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore