Nederland

Antibiotica dé oplossing voor ontsteking blindedarm?

03 november 2015 17:30 Aangepast: 20 juni 2016 11:22
Een apothekersassistente zoekt medicijnen bij elkaar. Beeld © ANP

Kinderen hoeven in de toekomst misschien niet meer geopereerd te worden bij een blindedarmontsteking, blijkt uit onderzoek. Waarom is dat zo belangrijk, en hoeven volwassenen dan ook niet meer onder het mes? Onderzoeker Ramon Gorter geeft antwoord op zes vragen.

1. Waarom is dit zo belangrijk?
"We wilden kijken of we opereren bij kinderen met een blindedarmontsteking konden voorkomen. Want bij zo'n operatie is er kans op complicaties en moet een kind onder narcose. Dit is best een controversieel onderzoek, want de meeste dokters willen het liefst opereren."

2. Geldt dit voor alle blindedarmontstekingen?
"Nee, alleen voor de 'simpele' blindedarmontstekingen. We dachten altijd dat elke ontsteking leidt tot buikvliesontsteking, maar dat is niet zo. Dit onderzoek is gericht op de 'simpele' blindedarmontsteking, waarbij geen ontsteking ontstaat aan het buikvlies."

3. Het onderzoek is gedaan naar kinderen. Hoeven volwassenen in de toekomst ook niet meer geopereerd te worden?
"Ook bij volwassenen zijn al succesvol onderzoeken gedaan naar antibiotica in plaats van een operatie, maar dit onderzoek was gericht op kinderen. Wij zijn hiermee een van de eersten, alleen in Canada, Engeland en Zweden zijn soortgelijke onderzoeken gedaan."

4. Waarom zit er überhaupt een blindedarm in je lichaam als hij er probleemloos uitgehaald kan worden?
"Vroeger dachten we inderdaad dat de blindedarm geen functie heeft en dat die dan ook zorgeloos weggehaald kon worden. Zoals Archie Bunker het in de comedyserie All in the family verwoordde: 'God heeft ons dit orgaan gegeven zodat chirurgen naar hartenlust kunnen oefenen op het doen van mooie operaties.' Maar wij denken inmiddels dat de blindedarm wel degelijk een functie heeft, vooral voor het ontwikkelen van afweer."

5. Wat scheelt het in de kosten?
"Dat valt niet echt te zeggen. Het zal misschien goedkoper zijn dan een operatie (van ongeveer 6000 euro), maar dat is voor ons een mooie bijkomstigheid. De gezondheid van kinderen is voor ons het belangrijkst. Het is ook niet zo dat een simpele antibioticakuur volstaat. Kinderen moeten nog steeds in het ziekenhuis opgenomen worden om ze nauwlettend in de gaten te houden."

6. Wat zijn de risico's?
"Dat een kind niet reageert op de antibiotica en daarna alsnog geopereerd moet worden. Daarnaast bestaat de kans dat op een later moment de ontsteking terugkeert."

Meer op rtlnieuws.nl:
Opereren bij blindedarmontsteking soms niet nodig

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore