Nederland

Onderzoek MH17 nog lang niet afgerond

15 mei 2017 13:10 Aangepast: 15 mei 2017 14:13
Wrakstukken van vlucht MH17.

Het onderzoek naar vlucht MH17 zit in een moeilijke fase en is daarom nog lang niet afgerond. Zo hebben zich nog onvoldoende getuigen gemeld en krijgen de onderzoekers lastig toegang tot gegevens van Oekraïense geheime dienst.

Ook verloopt de medewerking van Rusland moeizaam. Radarbeelden werden in onbegrijpelijke Russische software geleverd. Dat schrijft het Openbaar Ministerie vandaag in een magazine aan de nabestaanden.

Het digitale magazine is geschreven door de onderzoekers en bedoeld om de nabestaanden op de hoogte te houden van het onderzoek en gebeurtenissen in het MH17-dossier. Het onderzoek zit nu in de 'moeilijkste fase', schrijft het Openbaar Ministerie. "Vooruitgang boeken is in deze fase een stuk lastiger."

Onvoldoende getuigen en telefoongegevens

De onderzoekers zijn nog volop bezig, schrijft het Openbaar Ministerie. In december is in Oekraïne een oproep gedaan voor getuigen. Wie informatie had, zou strafvermindering krijgen. Er kwamen wel reacties, 'maar nog onvoldoende', zo staat in het magazine. Ook zijn de onderzoekers nog druk bezig om een gigantische hoeveelheid telefoongegevens te onderzoeken. "Dat zal de komende maanden nog veel tijd en capaciteit vergen. Het gaat miljoenen historische printgegevens en duizenden opgenomen telefoongesprekken." 

Onderzoekers kampen met tijdrovende procedures: de Oekraïense geheime dienst heeft in de dagen voor de MH17-ramp veel telefoongesprekken opgenomen en telefoondata verzameld. Maar die gegevens vallen onder Oekraïense staatsveiligheid en maken geen deel uit van het MH17-onderzoek. Er moet een 'complexe juridische procedure' worden doorlopen, schrijven de onderzoekers. Daardoor krijgen de onderzoekers – nu bijna drie jaar na de ramp – nog altijd nieuwe gegevens binnen.

Medewerking van Rusland

De medewerking vanuit Rusland schiet ook niet op. Rusland publiceerde beelden waarop geen BUK-raket te zien was. Volgens de internationale onderzoekers zegt dat niks. Een radar scant en draait, net als een vuurtoren, aldus het Openbaar Ministerie. Het kan best dat de radar net aan een ander deel van gebied bezig was, toen de BUK-raket werd afgeschoten.

Het OM verzocht in oktober 2014 om de radargegevens, maar pas twee jaar later leverde Rusland een bestand aan Nederland. Om de beelden te analyseren, was speciale software nodig. De software was in het Russisch en er zat geen handleiding bij, schrijven de onderzoekers. Met het vertalen van de software en het leren werken, 'is veel tijd verloren gegaan'.

Inmiddels heeft het OM een aanvullend rechtshulpverzoek gedaan aan Rusland, om de radargegevens te ontvangen die kunnen worden uitgelezen in een standaard formaat. Ook heeft het OM een verzoek aan Rusland gedaan om gegevens te ontvangen van een ander radarstation, maar er is nog geen reactie uit Rusland gekozen.

Geheimzinnige mail

In februari 2017 kregen de onderzoekers een geheimzinnige mail van iemand die zich 'Volf' noemde. 'Volf' schreef dat het Nederlandse onderzoek niet objectief is en dat hij over belangrijke informatie zou beschikken. Hij dreigde om een bestand naar alle nabestaanden te sturen.

"Het ging om een aantal afbeeldingen, audiobestanden en een 'rapport' van 97 pagina’s in de Russische taal. In het 'rapport', dat 82 foto’s bevatte, werden alternatieve scenario’s beschreven”, schrijven de onderzoekers aan de nabestaanden. Uit onderzoek blijkt dat 'Volf' zijn berichten verstuurde via een mobiel netwerk in Rusland. Alle informatie van 'Volf' is onderzocht en is al bekend of niet relevant, schrijven onderzoekers. Er zijn geen aanwijzingen dat nabestaanden ook daadwerkelijk zijn benaderd, aldus het Openbaar Ministerie.

Meer op rtlnieuws.nl:
Geen steun van kabinet voor rechtszaak nabestaanden MH17 tegen Oekraïne

`