Nederland

OM vervolgt Pegida-spreker: 'Grens is overschreden'

05 november 2015 10:47 Aangepast: 05 november 2015 11:15
Opstootjes tijdens de Pegida-demonstratie in Utrecht. Beeld © ANP

Tijdens een anti-islamspeech van Pegida-spreekster Raffie Chohan in Utrecht is 'een grens overschreden'. Het Openbaar Ministerie gaat Chohan vervolgen.

Chohan van Pegida Nederland kreeg tijdens haar toespraak op 11 oktober veel bijval van aanhangers. "We hebben een verdenking van discriminatie", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. "Er is een strafbaar feit gepleegd." 

Anti-islam
Het OM kan nog niet zeggen voor welke uitspraken ze precies wordt vervolgd. De tekst van Chohan was zeer anti-islamitisch. Moslims horen volgens haar niet in Nederland thuis: "De massieve inteelt in de islamitische cultuur brengt vrijwel onomkeerbare schade aan de moslims, met inbegrip van grote schade aan de intelligentie en geestelijke gezondheid van moslims'', was één van de uitspraken van Chohan.

Volgens Chohan zijn moslims 'een gevaar voor de maatschappij' en 'niet geschikt voor de arbeidsmarkt'. "Mohammed had een vrouw van zes jaar en consummeerde het huwelijk toen zij negen was (...). Een andere reden om moslims te verachten en te haten om hun krankzinnige ideologie, want het is nooit een religie van vrede'', zei ze.

Onrust in centrum
De betoging vorige maand leidde tot veel onrust in hartje Utrecht. De demonstratie was gericht tegen de komst van vluchtelingen. De organisatie wil dat onder meer moskeeën en islamitische scholen dichtgaan. De demonstratie trok honderden mensen naar de binnenstad, voorstanders en tegenstanders.

In de nasleep van de Pegida-betoging was het nog onrustig onder tegenstanders. Pegida is een uit Duitsland afkomstige anti-islamitische beweging. ​De naam is een afkorting van patriottische Europeanen tegen islamisering.

Meer op rtlnieuws.nl:
Pegida-demonstrant: 'Wij moeten maar alles inleveren'

`