Nederland

'Rij je op een e-bike? Zet dan een helm op'

05 november 2015 16:13 Aangepast: 05 november 2015 17:55
Ons land telt 1,4 miljoen elektrische fietsen. Beeld © ANP

Mensen die op een elektrische fiets zitten, zouden een helm moeten dragen. 'E-bikers', vaak ouderen, lopen namelijk steeds vaker ernstig letsel op als ze een ongeluk krijgen.

Uit onderzoek van het UMCG blijkt dat van de slachtoffers van de e-bikeongelukken 20 procent op de intensive care moet worden opgenomen. Bij de slachtoffers van gewone fietsen is dat 6 procent.

Ons land telt 1,4 miljoen elektrische fietsen. Een miljoen van die fietsen zijn verouderd, stelt de Fietsersbond. Eén op de vijf fietsen die op dit moment verkocht worden, zijn elektrisch.

Geen helm dragen
"Nederland is een van de weinige landen waar fietsers geen helm hoeven te dragen. De elektrische fiets is een goede groep om mee te beginnen. Daar valt veel winst te behalen", zegt Inger Schipper, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) en hoogleraar traumachirurgie in Leiden. "Een helmplicht bij e-bikers zou goed zijn, want het kan veel schedelletsel voorkomen." 

Hersenletsel
De NVT heeft een verkennend onderzoek gedaan naar mensen op elektrische fietsen. Bij driekwart van de ongelukken blijken de gewonden ouder dan 55 te zijn. En van die 55-plussers loopt meer dan de helft hersenletsel op.

"Mensen die niet meer op eigen kracht een eind kunnen fietsen, zijn met de elektrische fiets in staat toch een tochtje te maken. Ze hebben meer snelheid dan op een gewone fiets, terwijl ze langzamer reageren dan mensen die jonger zijn. Ze onderschatten hun vaart en kunnen niet tijdig ingrijpen", verklaart Schipper.

Daar komt bij dat de ouderen soms al ziektes hebben, medicijnen gebruiken en minder reserves hebben.

RTl Nieuws
`