Nederland

Wetenschap geeft antwoord: val je af van een kleinere maag?

08 november 2015 12:27 Aangepast: 08 november 2015 12:50

Je hoort het regelmatig: als je minder eet, krimpt je maag en daardoor val je sneller af. Maar werkt het echt zo? Een groep Amerikaanse artsen heeft het onderzocht.

Het klinkt logisch. Door minder te eten krimpt je maag waardoor je sneller verzadigd raakt. Met een kleine maag eet je dus minder omdat je je minder hongerig voelt en val je dus af.

Wetenschappers van The American Journal of Clinical Nutrion gingen na in hoeverre dit klopt. Ze namen de proef op de som en vroegen een groep obesitas-patiënten flink te gaan lijnen: dagelijks kregen zij nog 600 kcal per dag te eten. Dat is weinig; de helft van wat voedingsdeskundigen adviseren.  Die groep zag in vier weken tijd hun maag tot 27 procent zien krimpen.

Minder hongerig?
Wat blijkt? Volgens darmartsen betekent een kleinere maag niet dat je noodzakelijk minder hongerig bent, gedurende de dag. De chemische stoffen die verantwoordelijk zijn voor het hongergevoel nemen bij sommige mensen juist toe vanwege die hongerdiëten. Bij een krimpende maag heb je misschien juist wel meer honger.

Uit de proef blijkt verder dat de groep obesitas-patiënten in veel gevallen juist zijn aangekomen. Ze hadden volgens de wetenschappers beter 'normaal kunnen eten'.

Grote en kleine magen
Overigens verschillen de magen van mensen met overgewicht bijna niet met de magen van mensen met een 'gewoon' gewicht. 

De grootte van de maag is dus niet de belangrijkste factor bij afvallen. Wat dan wel? Je kunt beter veel vezels en eiwitten eten, zegt een darmarts in Het Laatste Nieuws. Ook is het goed om ervoor te zorgen dat je maag nooit zo leeg is, dat je rammelt van de honger. Daarmee voorkom je overeten.

In porties eten wordt ook geadviseerd: liever 5 porties per dag dan 3.  

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore