Nederland

'Religieuze kinderen zijn egoïstischer en gemener'

09 november 2015 15:40 Aangepast: 09 november 2015 15:56
Kinderen in een kerk.

Heb elkaar lief. En denk aan de ander. Religieuze kinderen leren het van jongs af aan, maar in de praktijk komt daar weinig van terecht. Het geloof maakt kinderen juist gemener en egoïstischer.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Chicago. Kinderen die gelovig opgevoed zijn, gedragen zich niet beter dan kinderen die niet-religieus zijn.  Ruim 1100 kinderen tussen de vijf en 12 jaar uit verschillende landen zijn onderzocht, schrijft The Guardian.  

De kinderen die meededen aan de studie kwamen uit christelijke, islamitische en niet-religieuze gezinnen. 

Stickers delen
De jonge deelnemers deden mee aan verschillende experimenten. Zo kregen de proefpersonen tien stickers die ze moesten delen met een kind dat ze niet konden zien.

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen afkomstig uit christelijke en islamitische huishoudens significant minder sterk geneigd waren om hun stickers te delen dan kinderen uit niet-religieuze huishoudens.

Strengere straffen
Verder blijkt dat kinderen uit religieuze gezinnen een voorkeur hebben voor strengere straffen voor asociaal gedrag. Ook oordeelden ze harder over asociaal gedrag dan kinderen uit niet-religieuze gezinnen. 

Moslimkinderen kozen voor de strengste straffen. 

Ouders
Ook de ouders van de kinderen werden ondervraagd. Zij moesten een vragenlijst invullen waarin hun werd gevraagd over het rechtvaardigheidsgevoel van hun kroost en hun inlevingsvermogen.  

Opvallend genoeg zijn de resultaten in strijd met het beeld dat ouders van hun kinderen hebben. Zo blijken gelovige ouders veel sterker geneigd te zijn aan te geven dat hun kinderen heel empathisch zijn en meer oog hebben voor anderen dan niet-gelovige ouders.

RTL Nieuws
`