Sinterklaas 2015

Piet in Sinterklaasjournaal nog hetzelfde

09 november 2015 18:17 Aangepast: 09 november 2015 19:09
Beeld © ANP

Sinterklaas heeft vanavond niets losgelaten over de kleur van zijn Pieten in de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal. Daarin waren vanavond alleen Zwarte Pieten te zien.

Hoe het Sinterklaasjournaal omgaat met de moeilijke discussie over het uiterlijk van de Pieten, is dus nog niet duidelijk. Twee Zwarte Pieten - hoofdpersonages in het populaire NTR-programma - zijn nog altijd zwart, andere pieten zijn nog niet aan bod gekomen. Met Dieuwertje Blok als vaste presentatrice ​doet de NTR vanaf vandaag dagelijks verslag van de komst van Sinterklaas en zijn verblijf in Nederland.

Het Sinterklaasjournaal speelt een grote rol in de discussie over het uiterlijk van de pieten. Net als voorgaande jaren wil de publieke omroep niet vooruitlopen op de verhaallijn en op het hete hangijzer in hoeverre uitzendingen worden aangepast om tegenstanders van Zwarte Piet tegemoet te komen. Diverse winkelketens hebben laten weten de lijn van het Sinterklaasjournaal te volgen bij de versieringen in de winkel en reclame-uitingen.

Uit onderzoek van DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws blijkt dat de meeste mensen willen dat het uiterlijk van Zwarte Piet blijft zoals het is. Maar steeds meer jonge Nederlanders blijken open te staan voor verandering. Voor hen is de knecht van Sinterklaas ook welkom met roetvegen, of gekleurd.

Meer op rtlnieuws.nl:
Onderzoek RTL Nieuws: Zwarte Piet moet zwart blijven

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore