Sinterklaas 2015

Op meeste scholen blijft Zwarte Piet zwart

10 november 2015 07:00 Aangepast: 10 november 2015 08:07
Zwarte Piet tilt een meisje op tijdens de intocht van Sinterklaas, twee jaar geleden. Beeld © ANP

Het uiterlijk van Zwarte Piet wordt op veel scholen niet aangepast. 65 procent van de leraren zegt dat op zijn of haar school Zwarte Piet gewoon zwart blijft.

Dat blijkt uit de Pieten-enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Vooral rooms-katholieke scholen blijven vasthouden aan Zwarte Piet.

Opvallend is dat eenderde van de ondervraagde leraren aangeeft dat er niets verandert omdat de zwartepietendiscussie niet speelt op hun school. 

Zwarte vegen
Scholen die het uiterlijk van Piet wel veranderen of dat al hebben gedaan, doen dat door te schminken met zwarte vegen (24 procent) of een mix te maken van kleuren (23 procent). Van de 16 procent die zegt het kinderfeest dit jaar aan te passen, werken de meesten op basisscholen met veel allochtone leerlingen.

Meegaan met de tijd, noemen zij als belangrijkste reden. Slechts 10 procent doet dit omdat ze het fenomeen Zwarte Piet als discriminerend zien.

Verschillen per regio
De regionale verschillen zijn groot. Ongeveer de helft van de leraren in de provincies Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland zegt dat het sinterklaasfeest al is aangepast of dat dat dit jaar gebeurt. In Friesland, Drenthe en Zeeland zegt 90 procent dat er geen verandering komt. Ook blijkt: hoe kleiner de plaats waar de school staat, hoe minder er iets verandert.

De enquête is gestuurd naar 25.000 AOb-leden. Meer dan 4000 personen (16 procent) vulden alle vragen in. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Onderzoek RTL Nieuws: Zwarte Piet moet zwart blijven

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore