Nederland

Sporters moeten seksueel misbruik zo veel mogelijk melden

16 mei 2017 11:00 Aangepast: 16 mei 2017 11:33
(Archieffoto) Beeld © ANP

Een speciale commissie gaat de komende tijd zo veel mogelijk meldingen verzamelen van seksueel misbruik in de sport. Over de omvang van het probleem is weinig bekend, maar de afgelopen maanden kwamen steeds meer zaken aan het licht.

Het is van het grootste belang, zegt commissievoorzitter Klaas de Vries, 'dat slachtoffers niet wegkruipen'. De commissie is ingesteld door de sportkoepel NOC*NSF.

Het plan ontstond eind vorig jaar nadat zich in Engeland tal van oud-voetballers hadden gemeld die vertelden in hun jeugd seksueel te zijn misbruikt, vaak door trainers of begeleiders. Ook in Nederland meldden zich sindsdien verschillende oud-sporters, onder wie ex-wielrenster Petra de Bruin.

Meeste zaken blijven verborgen

NOC*NSF heeft al in de jaren '90 gedragsregels opgesteld voor de aangesloten sportbonden. Er kwam ook een meldpunt, maar verreweg de meeste zaken blijven verborgen. Eén op de tien sporters onder 18 jaar zegt weleens te maken te hebben (gehad) met 'matige tot ernstige vormen van seksuele intimidatie en misbruik'. Dat blijkt uit een nog lopend wetenschappelijk onderzoek van criminologe Tine Vertommen waarvan de commissie gebruikmaakt (zie kader onderaan de tekst).

Dat zou dan gaan om 200.000 kinderen en jongeren, terwijl niet meer dan veertig zaken per jaar worden gemeld bij het zogeheten Vertrouwenspunt. Nog minder zaken dringen door tot het Instituut Sport Rechtspraak: dat behandelt maar een paar tuchtrechtzaken per jaar die voortkomen uit seksuele intimidatie en misbruik.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Het onderzoek dat de speciale commissie nu houdt, moet leiden tot 'concrete adviezen' voor sportorganisaties en andere betrokkenen. Daardoor hoopt NOC*NSF meer te kunnen doen aan preventie, en de aanpak van 'seksueel grensoverschrijdend gedrag' te kunnen verbeteren.

Oud-minister Klaas de Vries (PvdA) leidt de commissie, die vandaag officieel begint met haar werk. Hij vroeg gisteravond de leden van NOC*NSF alle medewerking te geven aan zijn onderzoek.

Eind dit jaar klaar

De Vries wordt geholpen door oud-staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp en Europees rechter Egbert Myjer. De commissie hoopt eind dit jaar klaar te zijn met haar rapport. De Vries noemde die termijn gisteren 'kort dag'.

De Onderzoekscommissie seksuele intimidatie en misbruik in de sport heeft een mailadres voor meldingen ingesteld. Ook zijn afspraken gemaakt met Slachtofferhulp Nederland, die voor slachtoffers een speciaal telefoonnummer beschikbaar heeft gesteld: 0900 9999 001.

Intimidatie en misbruik

Criminologe Tine Vertommen (Universiteit Antwerpen) doet in Vlaanderen en Nederland onderzoek naar misbruik in de sport. Daarbij zijn tot nu toe bijna 2000 Nederlanders betrokken. Op dit moment lijkt uit de resultaten af te leiden dat 'één op de tien sporters onder de 18 jaar milde, matige tot ernstige vormen van seksuele intimidatie en misbruik heeft gerapporteerd (mild 1 procent, matig 6,7 procent, ernstig 4,2 procent)'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore