Nederland

10 vluchtpogingen per jaar in Nederlandse gevangenissen

11 november 2015 13:31 Aangepast: 11 november 2015 16:20
Beeld © ANP

Ontsnappen uit de gevangenis. Het komt niet alleen voor in films en het buitenland. In vijf jaar tijd zijn er in Nederland 51 pogingen gedaan om te vluchten uit gesloten inrichtingen.

Dat blijkt uit meldingen van bijzondere voorvallen die het ministerie van Veiligheid en Justitie openbaar heeft gemaakt in het kader van de wet openbaarheid van bestuur. De 51 pogingen vonden plaats tussen 2010 en 2015 en in totaal waren er 63 gedetineerden bij betrokken.

Bekijk ook:
Alle vluchtpogingen van gevangenen op de kaart

Het merendeel van de pogingen (73 procent) is al in de gevangenis verijdeld. Bij 14 pogingen lukte het gedetineerden om daadwerkelijk van het terrein van de gevangenis te ontsnappen. Een deel van hen is overigens niet veel later alsnog buiten de gevangenismuren aangehouden.

Moord, drugs en diefstal
De straf van de gevangenen die probeerden te ontsnappen varieert sterk. Zowel zware jongens als kleine criminelen waagden een poging. De delicten waarvoor zij vastzaten zijn onder meer moord, drugshandel en diefstal.

Gemiddeld zijn er zo'n tien vluchtpogingen per jaar. In 2014 waren het er zes, maar daar zat wel de grootste van de afgelopen vijf jaar bij. Uit penitentiaire inrichting Zuyder Bos in Heerhugowaard probeerden acht gedetineerden tegelijk te ontsnappen. Het bleef echter bij een poging.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore