Nederland

EU wil meer legale migranten uit Afrika

11 november 2015 22:28 Aangepast: 12 november 2015 00:18
Premier Mark Rutte tijdens de top met de president van Niger. Beeld © ANP

Om te voorkomen dat migranten op bootjes blijven proberen de Middellandse Zee over te steken, wil Europa meer migranten legaal uit Afrika laten komen. Afrika moet op zijn beurt asielzoekers die geen recht hebben op asiel weer opnemen.

Meer dan 60 leiders van Europese en Afrikaanse landen praten vandaag en morgen op Malta over de migratieproblematiek. Uit de meest recente conceptconclusies zou blijken dat Europa het aantal Afrikaanse studenten en onderzoekers die voor een tijd naar Europa komen voor uitwisseling, wil verdubbelen. Ook is Europa bereid om de vormen van legale migratie uit te breiden. Maar Afrikaanse landen moeten migranten die geen recht hebben op asiel dan wel weer opnemen. Dat punt ligt nog gevoelig.

3,5 miljard voor Afrika
Om te voorkomen dat Afrikanen naar Europa komen voor een betere toekomst, wil de EU ook een fonds oprichten met geld uit de Europese begroting. Het Afrika-fonds moet morgen officieel worden opgericht en er zou 3,5 miljard euro in komen te zitten. Dat geld moet gebruikt worden om mensen in Afrika meer perspectief te bieden.

De top werd georganiseerd na de beelden van verdronken vluchtelingen die vanaf Noord-Afrika op volgepakte en vaak gammele bootjes de oversteek naar Europa maakten. Maanden later is de voornaamste vluchtroute verschoven naar Turkije en de Balkanlanden. Deze migratietop kijkt dan ook meer naar langetermijnoplossingen dan naar crisisoplossingen voor de huidige vluchtelingenstroom.

De voorzitter van de top, EU-president Donald Tusk, riep de leiders aan het begin van de vergadering op om 'onze principes om te zetten in actie'. "Het aantal mensen op de vlucht is nooit zo groot geweest'', zei hij.

Meer op rtlnieuws.nl:
Rutte onder de indruk van paleis premier Malta

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore