EditieNL

Will & Grace is terug: 'Ze moeten zich aanpassen aan nu'

16 mei 2017 14:00 Aangepast: 16 mei 2017 15:45
Beeld © Facebook Will & Grace

Will & Grace komt terug op televisie, en dat wilden ze laten weten ook. In een soort mini-aflevering op Facebook kondigen ze zingend en dansend aan dat één van Amerika's populairste sitcoms allertijden helemaal terug is. Ook na tien jaar wil de serie nog steeds relevant zijn.

Er was misschien wat plastische chirurgie voor nodig, maar de cast van Will & Grace kwam de set weer op lopen alsof er niets is veranderd. Er werden wat doeken opgetild, en er staat gelijk weer de woonkamer waar populaire sitcom zich meer dan tien jaar geleden afspeelde. De serie, die baanbrekend was vanwege zijn openlijk homoseksuele personages, had op zijn hoogtepunt (alleen al in Amerika) 17 miljoen kijkers per aflevering. 

En de fans lijken de serie na tien jaar nog niet vergeten te zijn. In minder dan een dag is de trailer van Will & Grace bijna 10 miljoen keer bekeken, en 45.000 keer gedeeld. En dat is ook precies de reden dat de producent heeft besloten om de serie terug te brengen, denkt film- en televisierecensent Pim Weijers. 

Ongelofelijke fanbase

"Dit soort series hebben een ongelofelijke fanbase", zegt hij. De formule heeft zich volgens hem al bewezen, waardoor je als producent niet opnieuw iets opnieuw hoeft uit te vinden. En je krijgt sowieso aandacht. "Het eerste berichtje gaat meteen viral."

Volgens Weijers ligt nu de grootste uitdaging voor de makers om de serie aan te passen aan deze tijd. "Je moet er wel iets mee doen, anders blijf je hangen in nostalgie", zegt hij. "Het thema homoseksualiteit kan edgy blijven, zeker met Trump aan het roer, maar dan moet je er wel iets mee doen."

Een dialoog met de kijkers

Als er één serie is die dat kan dan is het wel Will & Grace, denkt mediawetenschapper Dan Hassler-Forest. In de trailer maken ze zelf al hun comeback belachelijk, en dat is helemaal in de stijl van de serie. "Het is altijd een serie geweest die heel erg op zichzelf reageert", zegt hij. "Het zal nu nog meer een dialoog met de trouwste kijkers worden."

Daarbij zullen ze ook moeten inspelen op de veranderende tijd, zegt Hassler-Forest. "Bijvoorbeeld over homoseksualiteit zullen ze zeggen 'we hadden een pioniersfunctie, maar we zijn nu misschien wel braaf geworden'. " 

En ook als de serie niet meer zoveel kijkers als vroeger trekt, hoeft dat volgens Hassler-Fores nog steeds geen probleem te zijn. Als er maar over gesproken wordt. "Game of Thrones wordt ook de grootste succes-serie van deze tijd genoemd, terwijl ze minder kijkers hebben dan NCIS op een gewone avond." 

De nieuwe afleveringen van Will & Grace zijn vanaf dit najaar te zien op NBC in de VS, daarna zullen ze ongetwijfeld in Nederland ook worden uitgezonden. Tot die tijd moeten we het doen met herhalingen, dvd's en YouTube-fragmenten, zoals deze:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`