Nederland

Ahmad heet nu Sander: 'Ik ben een ander mens geworden'

13 november 2015 15:00 Aangepast: 13 november 2015 19:45
Sander Terphuis veranderde zijn naam.

Je naam veranderen. Het is één van de ingrijpendste veranderingen in je leven, vertelt Sander Terphuis. "Ik wilde een naam die niemand had. Door mijn naam werd ik een nieuw mens."

Tot zijn 23ste heette hij Ahmad Queleich Khany. "Voor Iran een heel normale naam." Ahmad vervolgt lachend: "Maar hier in Nederland breekt iedereen zijn tong erover."

Liefde voor worstelen
Ahmad was in zijn geboorteland Iran worstelaar. Niet zomaar eentje, hij was een grootheid. "Ondanks mijn oogafwijking (Ahmad is slechtziend, red.) schopte ik het tot de nationale selectie van Iran. Ik hoorde bij de besten."

Naast worstelen had Ahmad nog een andere grote liefde: de liefde voor vrijheid. "Ik was een rebel en wilde dolgraag vrij zijn. Naar muziek luisteren die ik mooi vond. Vrij zijn in mijn kledingkeuze. Het kon allemaal niet in mijn land."

 "Een vluchteling kiest niet voor een land. Een vluchteling kiest voor vrijheid."

Druppel
De behoefte naar vrijheid groeide nadat Ahmad op een dag werd opgepakt. "Omdat ik verkeerde kleding aan had." Het was de druppel. Ahmad wilde vluchten. Het liefst zo snel mogelijk. De vraag was alleen: hoe?  

In Nederland werden in die periode de Wereldspelen voor gehandicapten georganiseerd, in Assen. Omdat Ahmad slechtziend is, kon hij daar aan meedoen. Het bleek zijn redding. 

Dat hij in Nederland terecht is gekomen, ziet hij overigens als puur toeval. "Een vluchteling kiest niet voor een land. Een vluchteling kiest voor vrijheid." 

Friesland
Ahmad kwam op zijn 18de in Friesland terecht. "Ik ben Fries en Nederlands gaan leren. Ging daarna naar het vwo." Ahmad werd opgenomen in de samenleving, maar zijn naam bleef een hindernis. "Als die werd omgeroepen, herkende ik hem vaak niet. Mijn naam was in mijn nieuwe land onuitspreekbaar."

Nieuwe naam
Na vijf jaar nam hij een rigoreus besluit: hij veranderde zijn naam. Niet alleen omdat zoveel mensen moeite hadden met zijn naam, maar ook omdat hij zich meer Nederlander wilde voelen.

Hoe hij aan Sander Terphuis kwam? "Ik keek in die tijd veel naar de soap Onderweg naar Morgen. Goed voor mijn Nederlands. Daarin speelde een Sander. Die vond ik wel sympathiek."

De voornaam was gevonden,nu nog een achternaam. "Ik wilde een naam die nog niet bestond. Omdat ik geen familie heb in Nederland, vond ik het raar om een bestaande achternaam aan te nemen."

Gefascineerd door terpen
Het werd Terphuis. "Omdat ik terpen zo fascinerend vond." Ahmad schreef een brief aan het ministerie van Justitie. Het antwoord liet zes weken op zich wachten. Daarna kon hij het traject verder in gang zetten. "Er moet een goede motivatie achter zitten. De naam moet goedgekeurd worden. Een naam veranderen doe je niet zomaar."

"Die moesten wel heel erg wennen"

Een halfjaar en 600 gulden verder was de naamsverandering rond. Vanaf toen heette Ahmad Queleich Khany Sander Terphuis. "Het moment dat het rond is, is heel ingrijpend. Je identiteit is verdwenen. Je bent opeens een heel nieuw persoon."

Sander vierde zijn naamsverandering met zijn vriendin en vrienden. "Ook die moesten erg wennen. Opeens was ik geen Ahmad meer, maar Sander."

Geen spijt
Sander is nu 42 jaar. Hij heeft geen seconde spijt gehad van zijn naamswijziging. "Ik ben me door mijn naam meer Nederlander gaan voelen. Heb ook altijd alle kansen met beide handen aangepakt."

Sander studeerde rechten en ging later onder meer bij het ministerie van Justitie werken. Ook is hij actief voor de PvdA en stond hij op de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen. "Ik ben altijd dankbaar geweest dat ik in Nederland zoveel kansen heb gekregen", zegt hij. "En tot op de dag van vandaag ben ik zielsgelukkig dat ik mezelf Sander mag noemen."

Meer op rtlnieuws.nl
Wil je een andere achternaam? Zo werkt het

RTL Nieuws/ Agnes de Goede
`