EditieNL

Weet je een geheim? Hierom vertel je het tóch door

16 mei 2017 18:10 Aangepast: 16 mei 2017 20:06
Beeld © Thinkstock

Zelfs voor een president kan het soms moeilijk zijn geheimen voor zich te houden. Donald Trump heeft namelijk geheime informatie vrijgegeven aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken. Hoewel een president dit eigenlijk niet hoort te doen, is het volgens 'geheimenpsycholoog' Andreas Wismeijer niet meer dan menselijk.

Veel mensen zullen het herkennen, per ongeluk de naam van een nog niet geboren baby doorvertellen. Of verklappen dat iemand zwanger is. Niet altijd expres, maar het kan gebeuren.

Status

Andreas Wismeijer is psycholoog en weet alles van geheimen en waarom geheimen zo interessant zijn. "Het heeft allemaal te maken met status. Wanneer ik iets weet wat jij niet weet, heb ik snel jouw aandacht. Het is een soort voorsprong waarmee je je eigen status kunt verhogen" vertelt hij.

Maar dat is niet eens alles. "Het delen van geheimen maakt de band tussen twee personen sterker", zegt Wismeijer. "Het is een teken van vertrouwen. Als iemand met een probleem zit dat geheim moet blijven, heeft hij jou toch maar mooi uitgekozen om dit te delen. Dat schept een band."

In vertrouwen nemen

En niet alleen het delen van persoonlijke dingen kan een band versterken, het werkt ook met geheimen die niet van jezelf zijn."Roddelen is een sociaal smeermiddel", zegt Wismeijer. "Wanneer je een roddel vertelt, verstevig je de band met iemand, ten koste van een ander."

Is een geheim dan eigenlijk nog wel veilig? Het antwoord van Wismeijer zal voor sommige mensen teleurstellend zijn: "Er zijn natuurlijk geen cijfers, en er zullen vast mensen zijn die geheimen mee hun graf in nemen. Maar je kunt er wel van uitgaan dat je geheim wordt doorverteld." Volgens de psycholoog kunnen er namen en delen worden weggelaten, maar worden bijna alle geheimen wel aan iemand doorverteld. 

Populaire geheimen

Dat Donald Trump een geheim heeft doorverteld aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken, is volgens Wismeijer ook niet gek. "Trump is een man die graag belangrijk wil zijn, vandaar dat hij een geheim doorvertelt. Je zou mogen verwachten dat dit niet zou gebeuren op zo'n hoog niveau, maar ook presidenten blijven uiteindelijk mensen."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore