EditieNL

Gevaarlijke online games: naaktfoto's in ruil voor virtuele teddybeertjes 

16 november 2015 14:27 Aangepast: 16 november 2015 20:27
Beeld © iStock

Ondanks maatregelen om online games veiliger te maken, gebeurt het nog steeds: kinderen die verleid worden door 'groomers' via online spelletjes. Wat kun je hier tegen doen als ouder?

Afgelopen woensdag stond Laurens de H. voor de rechter. Hij verleidde via het online spelletje Habmoon, een soort Habbo Hotel, een 12-jarig meisje om pikante foto's en filmpjes van zichzelf te sturen. Ze deed dat in ruil voor virtuele teddybeertjes en hotelmeubels, die ze nodig had in het spel. Dit is zeker niet de eerste keer dat kinderen last hebben van 'groomers' online. 

Laurens de H. was toen 18 jaar en speelde de virtuele manager van het hotel in de online game. Advocaat E. van Pelt vindt dat de verantwoordelijkheid niet alleen kan liggen bij een 18-jarige, maar dat deze ook ligt bij de ouders van het 12-jarige meisje. "Hij had last van zijn hormonen. Het blijft een man", vertelt ze tegen het AD. 

Nepversies van Habbo
Het gaat in deze zaak om het spel Habmoon, wat een afgeleide is van het bekende spel Habbo Hotel, waar eerder veel groomers toesloegen. 

Maaike Pekelharing van helpwanted.nl legt uit: "Dit zijn namelijk spelletjessites die - anders dan de echte Habbo - geen regels en toezicht door moderators hebben." Habbo Hotel heeft naar aanleiding van incidenten veel maatregelen getroffen. Pekelharing vindt het lastig om te zeggen welke spelletjes gevaarlijk zijn. "Als ik er een aantal noem, dan zeg ik eigenlijk dat de andere spellen wel in orde zijn. Terwijl je eigenlijk altijd op je hoede moet zijn: je kind loopt altijd risico online."

Tips
Pekelharing geeft een aantal tips waar je als ouder op moet letten wanneer je kind online spelletjes speelt: 

  • Zorg ervoor dat je kind spellen speelt die al langer in de lucht zijn en waar grote(re) bedrijven achter zitten. "Bedrijven zoals Lego kunnen zich geen incidenten permitteren en hebben dus goede controle."
  • Het is belangrijk om samen met je kind te spelen, zodat je vervolgens gerichtere vragen kunt stellen over het spelletje. 
  • Waarschuw je kind dat je niemand moet vertrouwen die je online tegenkomt. "Besef wel als ouder dat het voor kinderen lastig te onderscheiden is. Wanneer een kind regelmatig een spelletje speelt met iemand, voelt diegene snel aan als een vriend." 
  • Toon interesse in de spelletjes die je kind speelt, zo kun je makkelijker het gesprek erover aan gaan. "Verdiep je dus in het online leven van je kind."

Meer op rtlnieuws.nl:

Bekijk hier het item uit de uitzending terug:

 

Editie NL
`