Lifestyle

Aanslagen en dreiging: hoe leg je zoiets uit aan een kind?

15 juli 2016 10:33 Aangepast: 15 juli 2016 12:01
Kinderen herdenken de aanslagen in Parijs. Beeld © EPA

'Mama, komt er hier ook een aanslag?' Lastige vraag voor ouders, want hoe vertel je je kind over aanslagen en bomdreigingen? Kinderpsycholoog Tischa Neve legt het uit.

Thumbnail

Charlie Hebdo. De Batacalan. Brussel. Nice: na een terreuraanslag is de spanning overal voelbaar. Volwassen hebben het even over niets anders en soms moeten leerlingen een paar dagen thuisblijven, in de nasleep van een aanslag. Kinderen merken dat, dus moet je het ze uitleggen. 

Hoe je over zulke heftige gebeurtenissen praat, hangt af van de leeftijd van het kind. Kinderpsycholoog Neve: "Vanaf zes jaar speelt het echt, die horen dingen op school. Bij kleuters is het belangrijk ze in de gaten te houden. Hebben ze iets opgepikt, speel er dan kort en simpel op in. Als ze er niet zelf mee komen, zou ik er niet zelf over beginnen."

"Hou kleuters vooral in de gaten als ze oudere broers of zussen hebben. Dan kunnen ze makkelijker dingen meekrijgen. Zeggen ze iets, bespreek het kort en ga snel weer over tot de orde van de dag. Dat is wat kinderen zelf ook doen. Hou in de gaten wat ze op tv kijken. Dat is altijd handig, maar nu, met veel beelden, helemaal belangrijk."

Eerlijk zijn

Vanaf groep 3 op de basisschool houdt het kinderen meer bezig, merkt Neve ook bij haar eigen zoontje. "Die had ook iets over IS gehoord en zei: ik ga met opa een robot maken, dan kan die die mensen verslaan."  

Thumbnail

Wees eerlijk, zegt Neve. "Als een kind vraagt: kan het ook hier gebeuren?, zegt dan niet: nee, nooit, maar vertel dat we er alles aan doen dat het hier niet gebeurt, dat de regering en de politie daarover aan het praten zijn. Je kunt genoeg dingen zeggen waardoor een kind wordt gerustgesteld zonder dat je de waarheid geweld aandoet."

Stellige mening

Breng niet je eigen angst over op je kind, zegt ze. "Dat kan hun angst ook aanwakkeren of groter maken en daar heb je niks aan. Vertel eerlijk dat je geschrokken bent en verdrietig en dat zulke dingen nooit zouden mogen gebeuren." Kinderen leven in het hier en nu, kunnen er heel erg mee bezig zijn en vervolgens weer helemaal niet, zegt ze. "Vertrouw daarop, ze zijn even geschrokken, maar een moment later zijn ze weer aan het spelen." 

"Hou vooral bij het naar bed gaan even vinger aan de pols en help ze eventueel met het loslaten en weer aan leuke dingen denken, zodat ze lekker kunnen gaan slapen."

Pas op voor sterke mening

Ook voor ouders die een stellige mening hebben, heeft Neve een boodschap: "Pas op dat je je kind daarin niet meeneemt. Wees jezelf ervan bewust dat je kind met jouw sterke mening aan de haal kan gaan. Stel dat je roept: van mij mogen ze heel Syrië platbombarderen: kinderen en ook pubers kunnen die mening overnemen, zonder dat ze de impact beseffen. We willen juist niet dat jongeren radicaliseren."

'Mensen mogen elkaar geen pijn doen'

Hoe praat je met kleuters?
Neve: "Houd het simpel, anders wordt het te groot. Voorkom dat je iets zegt over oorlog, of: ja, het kan in Nederland gebeuren. Kleuters kunnen daarmee aan de haal gaan. Beter is: er is iets naars gebeurd in een ander land, soms denken mensen anders over dingen, bijvoorbeeld het geloof, en die mensen vechten daar dan om met elkaar. Mensen mogen elkaar geen pijn doen, maar dat is hier wel gebeurd."

Hoe praat je met kinderen in de basisschoolleeftijd?
"Stel eerst vragen. Wat heb je gehoord? Sluit aan bij wat ze vertellen. Maak het behapbaar, let op welke woorden je gebruikt. Zeg bijvoorbeeld: mensen maken soms ruzie om het geloof, dat proberen we met praten te doen, maar soms zijn er groepen die dit soort dingen doen, dat is verschrikkelijk, en wij moeten ervoor zorgen dat we gaan praten en dat dit niet gebeurt. Thuis, met vrienden en op school, en ook in landen en tussen landen."

Kijk met tieners naar nieuws
Ook bij tieners adviseert Neve: kijk voorlopig even samen naar het nieuws. "Een mooie gelegenheid om erover te praten. Hou feeling met ze. Ze zullen misschien niet zo snel zeggen dat ze bang zijn, maar bij oudere kinderen kun je wel zeggen dat je het zelf ook beangstigend vindt. Ook kun je vragen: wat helpt je om er niet de hele dag aan te denken? Zeker gevoelige kinderen kun je helpen: hoe kun je ermee omgaan als je angst voelt? Je mag ook aan leuke dingen denken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore