Nederland

26 specialisten moeten kindermishandeling tegengaan

16 november 2015 16:51 Aangepast: 16 november 2015 16:57
Archieffoto Beeld © ANP

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zet in de strijd tegen kindermishandeling in op meer specialisatie. 26 huisartsen worden opgeleid in het herkennen en aanpakken van mishandeling.

Jaarlijks worden zo'n 120.000 kinderen slachtoffer van kindermishandeling. Maar bij meer dan de helft van de kinderen wordt dat nooit ontdekt. En daarom maakt de LHV nu van 26 huisartsen zogenoemde 'huisarts-ambassadeurs', die hun collega's actief moeten gaan helpen.

Huisarts Marianne Rosenveldt, één van de eerste huisarts-ambassadeurs, benadrukt hoe belangrijk de rol van artsen is. "Kinderen melden zich bij ons met klachten als buikpijn, hoofdpijn en niet meer naar school willen. Maar ook met verwondingen zoals brandwonden en herhaaldelijke breuken. Daarnaast signaleren we het als kinderen worden verwaarloosd."

Meldcode geen meldplicht
Sinds 2013 is er een meldcode waar huisartsen zich aan moeten houden, net als anderen die professioneel met kinderen werken, zoals leraren en medewerkers van het kinderdagverblijf. Bij een vermoeden van kindermishandeling moeten ze een stappenplan volgen. Aan het einde daarvan moeten ze of zelf ingrijpen of het melden bij Veilig Thuis, het vernieuwde meldpunt voor kindermishandeling.

De 26 gespecialiseerde huisartsen kunnen bij deze meldcode een klankbord vormen voor hun collega’s. Rosenveldt: "Stap twee van de meldcode is dat je belt met een vertrouwensarts of een collega. Ik kan dan meedenken over de vervolgstappen en welke hulp ingezet moet worden."

Twee maanden geleden kwam de taskforce kindermishandeling, een groep deskundigen onder leiding van de Amsterdamse burgemeester Van der Laan, met een advies aan staatssecretaris van Rijn. Zij concluderen dat de meldcode te vrijblijvend is. Kindermishandling blijft te vaak onontdekt. Daarom vinden ze dat er een meldplicht ingevoerd moet worden. 

Vertrouwensband belangrijk
De Landelijke Huisarts Vereniging en ook Marianne Rosenveldt zijn het daar niet mee eens. Rosenveldt: "Wij als huisartsen hebben een vertrouwensband met de patiënten. En die vertrouwensband gebruik je om hulp te bieden. Ik kan veel betere kwaliteit leveren door niet meteen te melden, maar door vaak bij een patiënt langs te gaan en het in de gaten te houden. Zo'n meldplicht is ook voor patiënten een drempel om bij ons te komen."

Ook in de politiek is er nog geen steun voor een meldplicht. Een meerderheid van de Kamer wil de meldcode voorlopig houden. Staatssecretaris Martin van Rijn neemt in december een besluit over het al dan niet verplicht melden van kindermishandeling. 

Meer op rtlnieuws.nl:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore