Nederland

Jaarlijks doden door koolmonoxide, ook bij nieuwe cv's

18 november 2015 10:18 Aangepast: 18 november 2015 10:50
Archieffoto cv-installateur. Beeld © ANP

Elk jaar vallen vijf tot tien doden en honderden gewonden door koolmonoxidevergiftiging. Maar dat is slechts het topje van de ijsberg. En dat ligt niet aan oude geisers of slecht onderhouden cv-installaties.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) schat dat de omvang van het probleem in werkelijkheid drie tot vijf keer zo groot is en er dus veel meer slachtoffers vallen. De symptomen van koolmonoxidevergiftiging worden alleen vaak niet herkend.

Modern en goed onderhouden

Bijna de helft van de ongevallen met koolmonoxide (46 procent) gebeurt met cv-installaties. Het merendeel daarvan is niet oud, maar juist modern en goed onderhouden, schrijft het OVV.

In het rapport dat vandaag verschijnt, zegt de Raad dat periodiek onderhoud aan installaties niet voldoende bescherming biedt tegen koolmonoxidevergiftiging.

Bovendien bieden keurmerken en certificaten te weinig garantie dat de cv-installaties inderdaad professioneel zijn aangelegd. Tot slot werken koolmonoxidemelders niet vlekkeloos.

Niet genoeg vakmanschap
Installateurs, ongeacht of zij een kwaliteitslabel hebben, schieten nog vaak tekort in hun vakmanschap, concludeert de Raad. Vanuit de branche is er te weinig toezicht op werkzaamheden bij mensen thuis.

De OVV zegt dat fabrikanten hier actie op moeten ondernemen door installaties zo te ontwerpen dat er bij verkeerde aanleg geen verhoogde concentratie koolmonoxide vrij kan komen.

RTL Nieuws
`