Nederland

Koolmonoxide als sluipmoordenaar: waar moet je thuis op letten?

18 november 2015 16:23 Aangepast: 18 november 2015 18:51
Beeld © iStock

Elk jaar veroorzaakt een koolmonoxidevergiftiging de dood van vijf tot twaalf mensen, maar dat zijn er waarschijnlijk veel meer. De Onderzoeksraad voor Veiligheid maakt zich zorgen. Wat kun je ertegen doen en waar moet je op letten?

1. Je bent toch goed beschermd tegen een koolmonoxidevergiftiging als je elk jaar je geiser en je cv-ketel laat controleren?
Was dat maar waar. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zegt in een vandaag verschenen rapport dat periodiek onderhoud niet genoeg bescherming biedt.

2. En als je een nog niet zo heel oude cv-installatie hebt?
Dat blijkt, verontrustend genoeg, dus niet zo veel uit te maken. 46 procent van de ongelukken met koolmonoxide gebeurt met cv-installaties en de meeste daarvan zijn niet oud, maar juist modern en goed onderhouden. Keurmerken en certificaten bieden ook niet altijd zekerheid.

3. Hoe komt dat dan?
Veel ongelukken zijn terug te voeren op een gebrek aan vakmanschap bij de installateur. Er is vanuit de installatiebranche ook niet genoeg toezicht op werkzaamheden bij mensen thuis. De OVV zegt dat de installatiebedrijven dat probleem moeten aanpakken. De brancheorganisatie heeft vandaag laten weten naar dat advies te zullen luisteren.

4. Is de apparatuur wel veilig genoeg?
Dat is de vraag. De OVV geeft de fabrikanten een deel van de schuld. Apparaten zouden beter beveiligd moeten zijn tegen foute installatie of tegen de uitstoot van te veel koolmonoxide. Maar de fabrikanten zeggen dat er niets mis is met de ketels. Ze 'voldoen aan alle internationale wettelijke eisen', zegt hun organisatie VFK. Die legde de bal vandaag bij de installatiebedrijven: "Het probleem is dat in Nederland totaal geen eisen worden gesteld aan de mensen die de ketels ophangen." Dat is vooral opvallend omdat we thuis veel gebruikmaken van aardgas, meer dan de landen om ons heen − iets wat door de overheid ook nog eens wordt gestimuleerd.

5. Is een koolmonoxidemelder een goed alarmeringsmiddel?
In principe wel, maar de OVV vindt dat meer onderzoek moet worden gedaan naar de kwaliteit: het is voor de consument totaal ondoorzichtig wanneer hij een goede koolmonoxidemelder koopt. De melders hebben soms domweg slecht functionerende sensoren, zegt de OVV. Maar ook de consument is niet altijd lekker bezig: die vervangt lege batterijen niet, hangt de melder niet op de goede plek of monteert hem niet op de voorgeschreven manier.

6. Wat kun je verder zelf nog doen?
De Consumentenbond adviseert alleen een installateur te kiezen met het keurmerk OK-CV, het label voor 'veilig en zuinig stoken'. Het is volgens de bond 'de beste garantie op een veilige installatie'. Zorg altijd voor goede ventilatie. Verder moet je vooral gezond verstand gebruiken: er komen jaarlijks mensen om doordat ze kacheltjes neerzetten die niet zijn bedoeld voor gebruik in kleine, slecht geventileerde ruimtes of doordat ze − treurig, maar waar − binnen gaan barbecueën.

Een koolmonoxidevergiftiging: zo gaat dat

Thumbnail

Koolmonoxide komt door inademing in je lichaam terecht. Acute blootstelling veroorzaakt hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, duizeligheid, dubbelzien, vermoeidheid, geheugenverlies en flauwvallen.

Gaat het om blootstelling aan een lage hoeveelheid gedurende langere tijd, dan kun je last hebben van een 'zware maag', druk op het hoofd, spierzwakte, tintelingen en stemmingsveranderingen.

Is de concentratie koolmonoxide in de lucht te hoog, dan kun je stoppen met ademhalen, treedt schade op aan het hart of het zenuwstelsel (inclusief de hersenen). Uiteindelijk kun je in coma raken en overlijden.

Probleem is: je ziet het niet, je ruikt het niet, en blootstelling aan een relatief lage hoeveelheid kan al levensgevaarlijk zijn: je raakt gedesoriënteerd of valt in slaap, waardoor je jezelf niet meer in veiligheid kunt brengen en bedwelmd kunt raken, met de dood als gevolg.

Meer op rtlnieuws.nl:
Danique stierf door koolmonoxide: 'Mijn meisje had nog moeten leven'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore