Nederland

Danique (12) stierf door koolmonoxide: 'Mijn meisje had nog moeten leven'

18 november 2015 18:10 Aangepast: 18 november 2015 21:48
Danique Spelbos en Danique Snel (r) stierven allebei door koolmonoxidevergifting.

Jan Snel uit Huizen verloor zijn 12-jarige dochter Danique aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging. "Haar dood was niet nodig geweest. Nu moeten we iedere dag leven met een intens verdriet."

Iedere keer als Jan Snel het verhaal vertelt, schiet hij vol. "Het blijft moeilijk om te vertellen dat je dochter niet meer leeft. Mijn ogen worden nat, altijd weer. Ik mis haar gewoon. Tijd heelt geen wonden."

Doden
Toch wil Jan het verhaal vertellen. Hij moét het vertellen, vindt hij. Want: er mogen geen doden meer vallen door de stille moordenaar in huis, die koolmonoxide heet. Dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV)  vandaag met een groot rapport komt en concludeert dat koolmonoxide een onderschat probleem is,  ziet Jan dan ook als een overwinning. "Ik heb jaren gevochten voor meer aandacht."

Ik mis haar gewoon. Tijd heelt geen wonden.

Terug naar 5 januari 2012. De dag waarop Jan zijn leven in één klap zag instorten. Zijn dochter Danique is met een vriendinnetje die ook Danique heet, bij een ander vriendinnetje aan het spelen. Ze zijn met z'n drieën in de badkamer. "De badkamerdeur hadden ze op slot gedaan. Zodat het broertje van het vriendinnetje niet binnen kon komen. Pubers hè."

Hij vervolgt: "Ze waren druk met dingen waar meisjes van die leeftijd urenlang mee bezig kunnen zijn. Elkaar opmaken, maskertjes uitproberen, in bad gaan. Ze hadden ongetwijfeld de grootste lol."

Thumbnail

Klussen 
De vader is aan het sporten in de kelder van het huis. Als hij op een gegeven moment naar boven komt, ziet hij zijn vrouw en broer op de bank liggen. Ze slapen. Jan: "Later blijkt dat ze door de koolmonoxide zo versuft waren geraakt, dat ze in slaap waren gevallen."

Als de vader de trap oploopt naar de badkamer is het oorverdovend stil. Hij weet meteen: dit is niet goed. "De vader heeft nog geprobeerd de deur open te schoppen. Maar dat lukt niet", vertelt Jan.  

Als de brandweer even later komt en de deur openbreekt, liggen de drie meisjes bewusteloos in de badkamer. Voor Danique en Danique komt de hulp te laat. De meisjes zijn al overleden.

Dit ongeluk had nooit hoeven te gebeuren

Harde wind
Uit onderzoek blijkt dat de afvoer van koolmonoxide vanuit de geiser door de harde wind was afgesloten. De gevaarlijke stoffen werden daardoor niet afgevoerd naar buiten, maar waaiden terug naar binnen. Het gas verspreidde zich via een open kanaal door de badkamer. De meisjes zaten als ratten in de val.

Jan is er heilig van overtuigd: dit ongeluk had nooit hoeven te gebeuren. Hij heeft een rapport opgesteld waaruit moet blijken dat er veel fouten zijn gemaakt door de vorige bewoners van het huis. Ook de gemeente Huizen stelt hij aansprakelijk wegens nalatigheid. "Er zijn simpelweg strafbare feiten gepleegd", zegt Jan stellig. "Er is ook wel toegegeven dat er fouten zijn gemaakt, maar het Openbaar Ministerie heeft tot dusverre altijd gezegd dat dit niet strafbaar is. De rechtszaak loopt nog steeds."

Impact enorm
Het is bijna vier jaar geleden dat Jan zijn dochter moest begraven. "Het verdriet is niet minder geworden," vertelt Jan. "Dit soort pijn gaat niet weg. Natuurlijk ga je door met je leven. Je hebt ook nog een zoon. Ik ben ook niet eens heel lang thuis gebleven van mijn werk. Heb mijn leven weer opgepakt. Maar eigenlijk lukt dat niet en kan dat helemaal niet. Dit heeft zo'n impact. Op mezelf maar ook op ons gezin."

Er zijn momenten dat Jan instort. "Dan zie ik het niet meer zitten. Maar ik krabbel altijd weer op. Je moet." 

"Sommige mensen vragen er continu naar. Maar je hebt niet altijd om er over te praten"

Jan snapt ook wel dat het voor zijn omgeving niet altijd makkelijk is. "Sommige mensen vragen er continu naar. Maar je hebt niet altijd zin om er over te praten. Andere mensen lopen weg. Weten niet hoe ze er mee om moeten gaan. Je kunt het ze niet kwalijk nemen."

niet meer te sterven
Jan is zelf ook bouwkundige. Sinds de dood van zijn dochter heeft hij één missie: in actie komen zodat er geen een dode meer valt door koolmonoxide. Nu sterven nog ieder jaar vijf tot tien doden. Honderden mensen raken gewond. 

"Uit het onderzoek van de Onderzoeksraad blijkt dat koolmonoxide een onderschat en onbegrepen gevaar is. Installateurs, ongeacht of zij een kwaliteitslabel hebben, schieten nog vaak tekort in hun vakmanschap. Ik hoop dat dit onderzoek eindelijk wat in gang gaat zetten. Koolmonoxide mag niet nog meer levens kapot maken."

Meer op rtlnieuws.nl
Jaarlijks doden door koolmonoxide, ook bij nieuwe cv's

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore