Nederland

Daphne was als 17-jarige prostituee: 'Leeftijd maakt mannen niet uit'

22 november 2015 18:29 Aangepast: 22 november 2015 18:56
Daphne, onherkenbaar gemaakt Beeld © RTL Nieuws

Daphne belandde op haar zeventiende via een vriend gedwongen in de prostitutie. Ze werkte er acht maanden. Ondanks dat klanten wisten dat ze minderjarig was, vertrok er niemand, vertelt ze.

Ze had acht klanten dagen per dag. "Het waren doodnormale mensen, veel getrouwde mensen, met kinderen, een vrouw thuis. Die leggen hun trouwring op het nachtkastje", zegt Daphne (niet haar echte naam). Ze wil niet herkenbaar in beeld uit angst voor haar pooiers. 

Uit onderzoek van de nationaal rapporteur Mensenhandel blijkt dat klanten van minderjarige prostituees in verhouding nauwelijks voor de rechter hoeven te komen. Klanten moeten harder worden aangepakt, vindt ook Daphne. "Er lopen nog zoveel mensen rond die gewoon hun ding doen. Ik vind dat het gewoon niet kan. Dat mogen ze ook wel weten. Hoe? Door opgepakt te worden en dat er een straf volgt. Veel klanten lopen nog rond." 

'Je voelt je verloren'
Daphne, die nu begin twintig is, raakte op haar zeventiende  bevriend met een jongen. "We waren gewoon vrienden, hij verwachtte niets van mij, het voelde voor mij vertrouwd.  Ik ging steeds vaker naar hem toe omdat ik thuis niet altijd mijn plek kon vinden. Wat elk meisje wil op die leeftijd is model worden, dat wist hij ook."

De jongen regelde voor haar een afspraak bij een vriend die volgens hem een modellenbureau had. Daar stonden uiteindelijk drie mannen voor de deur. "Dan heb je al snel door dat ze iets heel anders van je verwachten. Wat ze wilden? Seks. Je schrikt, je wilt wegrennen, maar je beseft dat je geen kant op kan, en er staan drie grote mannen voor je en je moet maar doen wat zij willen. Dan zakt de grond wel onder je voeten vandaan."

"Ik was zeventien. Je voelt je verloren, je leeft op dat moment in een waas, je krijgt niets meer mee van wat er gebeurde. Op een gegeven moment lig je op bed en wordt er getroost, je hebt het goed gedaan, krijgt wat te drinken.."

'Je wordt bedreigd'
Ze kwam in een situatie terecht die ze niet wilde. "Op een gegeven moment werk je gewoon voor hen ook al wil je het niet. Je wordt bedreigd, je bent heel angstig want je durft ook niet meer naar je ouders toe te gaan, durft het niemand te vertellen omdat je je schaamt. En er wordt zo op je ingepraat: ja dit is toch wat je wilde, op een gegeven moment accepteer je het, je kan toch geen kant meer op." Hoeveel klanten ze in die acht maanden had? "Geen idee, gemiddeld rond de acht op een dag, acht maanden lang elke dag. Als ik daaraan terugdenk, gaat het om een compleet ander iemand, ik herken mezelf niet meer terug."

'Ze komen voor een ding: seks'
De klanten waren doodnormale mensen, vertelt ze. "Het kon zo je buurman zijn. Mijn eerste klant was een leraar geschiedenis op een middelbare school, veel getrouwde mensen, met kinderen, een vrouw thuis , die leggen hun trouwring op het nachtkastje."

Er waren klanten die naar haar leeftijd vroegen, zegt ze. "In het begin heb ik mijn eigen leeftijd verteld. Ik was zeventien, dus dat heb ik ze ook gezegd, sommige klanten maakte het niets uit. De eerste reactie is wel: weten je ouders er van, moet je niet naar school? Nee, zeg je dan. Daarna wordt er gewoon geen aandacht aan besteed en vinden ze het allemaal wel goed. Er is niemand geweest die weg is gegaan."

"Ik vind het erg dat het is gebeurd en dat het hen vrij weinig interesseert. Ze komen gewoon voor een ding en dat is seks. Het maakt niet uit hoe oud je bent. Het is pijnlijk, want je doet er niet toe. Het maakt niet uit wat je vindt."

'Ik zie in elke man twee gezichten'
Tussen 2010 en 2014 zijn 592 minderjarigen in de prostitutie ontdekt door politie en hulpverleners, staat in het rapport. Dit jaar waren er 90 verdachten van seks met minderjarige meisjes. Er werken meer minderjarigen in de prostitutie dan wordt gedacht, zegt ze. "De cijfers zullen nog wel oplopen verwacht ik. Veel wordt niet verteld, veel komt niet aan het licht."

De intimidatie en het fysieke geweld hebben een grote impact op haar leven. "Ik word er elke dag aan herinnerd, heb nog steeds paniekaanvallen. Liefst had ik mijn diploma goed kunnen afronden. Ook al wil je er wel bovenop komen, je loopt er continu tegen aan." Ook vertrouwen hebben in andere mensen, is  moeilijk voor haar, vertelt ze. "Ik zie nu elke man met twee gezichten."

Wat haar het meeste verdriet deed? "Dat het hen niets interesseerde. Je bent maar iemand die hun behoefte moet voldoen." 

Daphne werd opgevangen bij de landelijke specialistische opvangvoorziening Fier. Ze is daar onder behandeling geweest.

Meer op rtlnieuws.nl:
Klanten tienerprostituees nauwelijks voor rechters

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`