Nederland

Gevaar voor sporters: onschuldig voedingssupplement kan doping bevatten

20 november 2015 16:00 Aangepast: 20 november 2015 22:17
Beeld © iStock

Sporters, pas op met het slikken van voedingssupplementen. Je loopt een behoorlijk risico dat je doping binnenkrijgt, zonder dat je dat weet.

Het is een waarschuwing van de Dopingautoriteit. Die onderzocht 66 supplementen die zich richten op hormoonregulatie, spierversterking, gewichtsverlies/vetverbranding of het krijgen van meer energie.

De supplementen waren zonder recept te bestellen op Nederlandse websites. Bij ruim een derde (38 procent) van die supplementen werden dopingstoffen aangetroffen, terwijl dat niet op het etiket vermeld stond. 

Gevaar voor gezondheid
In een deel van de gevallen was de concentratie doping zeer laag en vormde die niet direct een risico voor de gezondheid. Maar topsporters die deze producten gebruiken, lopen wel een risico om positief getest te worden op doping.

In een ander deel van de gevallen was de concentratie van dopingstof ​wél hoog en gevaarlijk voor de gezondheid. In drie gevallen (zie kader hieronder) waren de concentraties zelfs zo hoog, dat de Dopingautoriteit de voedsel- en warenautoriteit (NVWA) heeft gevraagd om deze producten te verbieden in Nederland.

De drie gevaarlijke voedingssupplementen die je volgens de NVWA beter niet kunt gebruiken:

Thumbnail

  • Noxpump (Dorian Yates)
  • Blackbombs (Dorian Yates)
  • Lipo-bolic (Revolutions)

​Deze middelen bevatten volgens de Dopingautoriteit hoge doseringen stimultantia die niet op het etiket worden vermeld. De dopingstoffen in deze producten hebben een amfetamine-achtige werking (speed of pep). Gebruikers kunnen afhankelijk van de duur van het gebruik last krijgen van hartkloppingen, hoge bloeddruk, een onrustig gevoel, hoofdpijn, hart- en leverschade, erectieproblemen, psychoses en waanideëen. Een overdosis kan door het effect van spanning op het hart dodelijk zijn.

Geen controle
Het probleem met sportsupplementen is dat er geen controle is op de middelen. Er bestaat wel een register waarin je per supplement kunt kijken of het product veilig is en en welke bestanddelen ze bevatten. Maar deze lijst, het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT), is verre van compleet. Fabrikanten moeten zichzelf aanmelden en het onderzoek van de supplementen zelf betalen. En dat doet lang niet elke producent.

Via het onderzoek van de Dopingautoriteit kun je er overigens niet achterkomen of het middel dat jij gebruikt mogelijk gevaarlijk is. Het onderzoek is geanonimiseerd. Er wordt niet bekendgemaakt welke supplementen zijn onderzocht en in welke wel of geen doping te vinden was.

Supplementen populair
Volgens de Dopingautoriteit gebruikt meer dan 80 procent van de Nederlandse topsporters voedingssupplementen. Van de amateursporters gebruikt ongeveer 60 procent supplementen die de sportprestaties kunnen verbeteren, blijkt uit onderzoek van TNO uit 2009. Maar in dat onderzoek werden ook de sporters meegerekend die alleen energiedrankjes of eiwitshakes gebruikten. Hoeveel amateursporters op dit moment sportsupplementen gebruiken is niet bekend, maar volgens deskundigen is er een grote markt voor en neemt het gebruik van supplementen toe.

Bekijk ook de reportage over doping in supplementen uit onze uitzending: 

Meer op rtlnieuws.nl:

`