EditieNL

Oma en opa willen ook graag in de familie-appgroep

23 november 2015 15:11 Aangepast: 23 november 2015 19:34
Beeld © iStock

Opa's en oma's hebben vaak wel een smartphone, maar gebruiken hem nauwelijks. Dat zouden ze wel graag willen. Moeten we onze grootouders gaan toevoegen aan de groepsapp?

Maar liefst 50 procent van de ouderen heeft al een smartphone. Maar slechts 10 procent hiervan gebruikt 'm ook als middel om contact op te nemen met de omgeving. Dat komt doordat ze niet weten hoe ze het mobieltje moeten gebruiken.

Nieuwsgierig
Er is een verschil tussen mensen die niets van smartphones willen weten en mensen die er niet mee overweg kunnen, stelt Annet Betuw, schrijfster van het boek 'Social media voor ouderen'. "De meeste ouderen zijn erg nieuwsgierig naar social media, inclusief WhatsApp."

Ouderen moeten de telefoon leren kennen, bij jongeren gaat dat doorgaans sneller. "Ouderen moeten er echt voor gaan zitten. Als ze dan de telefoon eindelijk begrijpen, moeten ze aan de slag met social media. Dat kost ook weer tijd en moeite."

Eenzaamheid
Telecombedrijf Vodafone wil deze ouderen graag helpen en lanceert een paar initiatieven om ze wegwijs te maken op de smartphone. 30 procent van de ouderen geeft aan zich eenzaam te voelen doordat ze niet verbonden zijn via de smartphone. Ze hebben het gevoel dat ze minder goed op de hoogte zijn van wat er in de familie speelt. 

'Knop-angst'
Veel is ook onbekend voor de senioren. Volgens Betuw zitten ze met kwesties als privacy en de gevolgen van social media-gebruik. "Ik probeer altijd duidelijk uit te leggen dat er privacy-instellingen zijn die ervoor zorgen dat je onder controle hebt wie je pagina kunnen zien." Ze hebben ook last van ‘knop-angst’:  ze  zijn bang voor de gevolgen als ze op een bepaalde knop drukken. 

Meer op editienl.nl:

Nel (83) kreeg WhatsApp-les: Ik kan nu een foto sturen

`