Nederland

Veroordeelde terrorist aangehouden op vliegbasis Volkel

17 mei 2017 16:00 Aangepast: 17 mei 2017 16:27
De luchtmachtbasis Volkel (archieffoto). Beeld © ANP

Een veroordeelde terrorist en aanhanger van terreurgroep IS is vorige week opgepakt op luchtmachtbasis Volkel. De man was op de vliegbasis aan het werk. Hij viel daar op toen hij foto's ging maken.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De aanhouding is bevestigd door het Openbaar Ministerie en Defensie. De marechaussee heeft hem, nadat zijn gedrag was opgevallen, onmiddellijk opgepakt omdat hij een strafblad had.

Aansluiten bij IS

De nu 19-jarige man was anderhalf jaar geleden, in september 2015, aangehouden bij de Turks-Syrische grens. Hij wilde zich in het strijdgebied in Syrië aansluiten bij een terroristische organisatie, oordeelde de rechtbank. Hij kreeg hiervoor twee jaar cel. Volgens de rechtbank werd de man steeds 'extremer in zijn geloof', is hij aanhanger van het 'jihadistisch gedachtegoed' en 'voorstander van IS'.

De man is sinds een paar maanden op vrije voeten. Hij maakte deel uit van een groep mensen die voor een bouwbedrijf graafwerk doet op de vliegbasis. Op de basis zijn strenge toegangseisen van kracht. Bezoekers moeten zich onder meer legitimeren. Ook zou er altijd een achtergrondcheck gedaan moeten worden.

Foto- en video-opnamen

Vorige week woensdag viel het op dat hij foto- en video-opnames maakte. Dat is verboden op de vliegbasis. Toen aan het licht was gekomen dat het gaat om een veroordeelde terrorist, werd hij opgepakt op verdenking van het voorbereiden van terrorisme.

Thumbnail

Een F-16-toestel op Volkel. (Foto ANP)

Na twee dagen is hij vrijgelaten, zegt het Openbaar Ministerie, 'omdat uit het onderzoek van de marechaussee geen aanwijzingen zijn gekomen dat hij strafbare feiten heeft gepleegd of wilde plegen'.

Luchtruim verdedigd

Vliegbasis Volkel is één van de twee bases van de Nederlandse F16-straaljagers. Ons luchtruim wordt vanuit hier verdedigd. Het is een groot complex, waar zo'n duizend man defensiepersoneel werkt.

Het Openbaar Ministerie noemt het een vervelend incident, maar geen reden tot paniek. Ook Defensie bevestigt het incident en meldt daarbij nog dat de man inviel voor iemand die ziek was. "Wij doen onderzoek hoe dit gegaan is en om te kijken of we iets niet goed hebben gedaan", zegt een woordvoerder,

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore