GeenPeil over de streep

Referendum 'koren op de molen' Rusland: 'Nederlanders gijzelaar van politiek spel'

26 november 2015 07:01 Aangepast: 26 november 2015 07:09
Beeld © AFP

Het referendum over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie is 'koren op de molen' van de Russische president Vladimir Poetin.

De initiatiefnemers voor het referendum spelen daarmee 'bewust of onbewust' de Russische agressie in de kaart, zegt de Oekraïense president Petro Porosjenko vandaag in een interview met NRC.

Nederlanders gijzelaar politiek spel
"Poetins politiek is een probleem voor de hele wereld. Iedereen moet weten dat een stem in het referendum ook een stem is voor of tegen de Oekraïeners die hun leven hebben gegeven voor Europese waarden. Ik verafschuw het idee dat de Nederlanders gijzelaars worden van een politiek spel", aldus Porosjenko.

Porosjenko zegt te hopen dat hij nog meemaakt dat Oekraïne lid wordt van de EU. "Na mijn eerste of tweede termijn als president, droom ik ervan lid te worden van het Europese Parlement namens Oekraïne." Zijn huidige termijn loopt tot 2019, een eventuele tweede tot 2024.

Ontmoeting met koning Willem-Alexander
Vandaag en morgen is de Oekraïense president op bezoek in Nederland. Hij zal onder meer een ontmoeting hebben met koning Willem-Alexander, premier Rutte en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Ook zal het Oekraïense staatshoofd topmensen uit het Nederlandse bedrijfsleven spreken.

Vanmiddag wordt Porosjenko ontvangen door Rutte voor een werklunch op het Catshuis. Daarbij zijn ook de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen aanwezig. Er wordt onder meer gesproken over de bilaterale betrekkingen en de recente ontwikkelingen in Oekraïne. Later op de dag ontvangt de koning Porosjenko in audiëntie op de Eikenhorst in Wassenaar.

Het is de eerste keer dat de president sinds zijn aantreden in 2014 Nederland bezoekt.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore