Nederland

Op Volkel aangehouden terrorist eist schadevergoeding

18 mei 2017 13:55 Aangepast: 18 mei 2017 14:01
Wail el A. tijdens een eerdere rechtszaak. Beeld © ANP

De veroordeelde terrorist die vorige week werd opgepakt op luchtmachtbasis Volkel, eist een schadevergoeding. De 19-jarige Waïl El A. was foto’s aan het maken op de militaire luchtmachtbasis.

Advocaat  Françoise Landerloo zegt dat haar cliënt zich 'volstrekt rechtmatig' op de vliegbasis bevond.

Syrië​

Waïl El A. werd anderhalf jaar geleden, in september 2015, aangehouden bij de Turks-Syrische grens. Hij wilde zich in het strijdgebied in Syrië aansluiten bij een terroristische organisatie, oordeelde de rechtbank. Hij kreeg hiervoor twee jaar cel. Volgens de rechtbank werd de man steeds 'extremer in zijn geloof', is hij aanhanger van het 'jihadistisch gedachtegoed' en 'voorstander van IS'.

De man is sinds een paar maanden op vrije voeten. Hij maakte deel uit van een groep mensen die voor een bouwbedrijf graafwerk doet op de vliegbasis. Op de basis zijn strenge toegangseisen van kracht. Bezoekers moeten zich onder meer legitimeren. Ook zou er altijd een achtergrondcheck gedaan moeten worden.

Werken op vliegbasis

"Het uitzendbureau had hem vooraf niet laten weten dat hij op 10 mei op de vliegbasis te werk gesteld zou worden. Eenmaal ter plekke heeft hij zich gelegitimeerd en is hem een bezoekerspas verstrekt", zegt Landerloo.

Waïl El A. werd na afloop van zijn werkdag aangehouden omdat hij foto's en geluidsopnamen maakte. Dat is daar verboden. Volgens Landerloo was dat hem vooraf niet verteld.

Twee dagen in cel

De 19-jarige man zat twee dagen in de cel. Volgens zijn advocaat is er geen enkel bewijs gevonden dat hij de foto's en opnamen met een terroristisch oogmerk heeft gemaakt. Ze dringt aan op een sepot en zal daarna namens haar cliënt een verzoekschrift tot schadevergoeding indienen.

Ze benadrukt dat haar cliënt absoluut geen IS-aanhanger is.

Meer op rtlnieuws.nl:
Veroordeelde terrorist aangehouden op vliegbasis Volkel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore