Nederland

Onderzoek misbruik blindeninternaten: 'Ze zei dat het erbij hoorde'

18 mei 2017 17:45 Aangepast: 19 mei 2017 09:17
Geanonimiseerde foto van Saskia, die misbruikt werd in een blindeninternaat. Beeld © RTL Nieuws

"Ze liet jongens aan me zitten om te voelen hoe een meisje eruit ziet", vertelt de blinde Saskia aan RTL Nieuws. Ze ging in de jaren 80 naar een blindeninternaat om braille te leren, en werd daar misbruikt door één van de begeleidsters.

Saskia, wiens naam gefingeerd is omdat ze graag anoniem wil blijven, is waarschijnlijk niet het enige blinde of dove kind dat slachtoffer werd van misbruik. De overheid gaat daarom een nieuw onderzoek starten naar misbruik op doven- en blindeninternaten. Dat is vandaag bekend gemaakt. 

Kinderen die vroeger in een doven of blinden-internaat hebben gezeten en daar misbruikt zijn, worden gevraagd zich te melden. 

'Ze dachten dat ik er veilig was'

Saskia heeft dat al gedaan. Ze werd vlak na haar geboorte blind en ging op zesjarige leeftijd naar een doven- en blinden internaat, om daar braille te leren en onderwijs te volgen. "Ik vond het in het begin heel spannend dat ik elke week uit logeren zou gaan, want zo zag ik het", vertelt ze. "Mijn ouders dachten ook dat ze het juiste deden en dat ik daar veilig was".

Maar dat was niet zo. Omdat Saskia niet veel vriendjes heeft en zich af en toe verveelt op het internaat, vraagt één van de begeleidsters haar op een dag of ze zin heeft om 's avonds bij haar langs te komen. "Ze zei: 'ik heb vanavond iets leuks voor je te doen'. Zo haalde ze me over om bij haar te komen."

Bloot op bed

En zo begint het misbruik. "Ik lag dan in mijn blootje op bed, en ze liet bijvoorbeeld jongens aan me zitten om te voelen hoe een vrouw, of een meisje, eruit zag. Dan wees ze bij mij aan wat ze zagen en dat benoemde ze dan", vertelt Saskia. "Ik voelde me een voorwerp, zo zag ik mezelf tijdens het misbruik. Als een voorwerp."

Saskia is op dat moment pas zeven jaar oud en heeft geen idee wat haar overkomt. "Ik begreep het niet. Maar ze zei dat dat nou eenmaal gebeurde als mensen van elkaar hielden. Ik dacht dat er iets mis was met mij omdat ik dat niet wilde. Ik denk ik dat ik te verward was om te begrijpen en daardoor toen ook niets gezegd heb."

'Geen idee wie er bij waren'

Omdat Saskia blind is, heeft ze niet kunnen zien wie haar misbruikte. "Er werd tijdens het misbruik niet gepraat, dus ik heb geen idee wie van mijn medeleerlingen er allemaal bij aanwezig waren", vertelt ze. "Soms spreek ik nog mensen die ook op het internaat hebben gezeten en denk ik: 'was jij er misschien bij aanwezig? Of niet?'" 

Jaren later, als Saskia al weg is van het internaat maar opnieuw ergens onder begeleiding gaat wonen, komen de herinneringen aan het misbruik terug. "Ik kreeg nachtmerries en voelde me niet veilig. Toen heb ik hulp gezocht", vertelt ze. 

Begeleidster nooit vervolgd

Ook heeft ze de instelling waar ze misbruikt werd, aangesproken op wat er gebeurd is. "Ze zeiden dat het nooit had mogen gebeuren, maar ze hebben het misbruik nooit onderzocht." 

Aangifte tegen de begeleidster heeft Saskia nooit durven doen. "Ik heb niet kunnen zien wie er allemaal bij betrokken waren, en kon het daardoor ook lastig bewijzen", vertelt ze. De begeleidster die haar heeft misbruikt is dan ook nooit vervolgd. 

OPROEP SLACHTOFFERS MISBRUIK

De Commissie De Winter, die het onderzoek naar seksueel misbruik en geweld op doven- en blindeninternaten uitvoert, roept slachtoffers op om zich te melden.

Dat kan telefonisch via 088-3717500 (maandag t/m donderdag tussen 9.30 en 12.30). Slachtoffers kunnen zich ook melden via www.commissiegeweldjeugdzorg.nl. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore