EditieNL

Vermoeide chauffeur verminkte Caroline voor het leven

03 december 2015 16:52 Aangepast: 03 december 2015 21:22
Caroline Reindl. Beeld © Screenshot Editie NL

Een vrachtwagenchauffeur - die al 15 uur achter elkaar reed - verloor de controle over het stuur en kantelde op Caroline Reindl's (63) auto. Het is al 25 jaar geleden, maar nog elke dag leeft ze met de gevolgen van dat ongeluk. "Het stopt niet bij de klap, dan begint het pas."

Voormalig verkeersofficier Koos Spee waarschuwde vandaag chauffeurs dat ze niet vermoeid achter het stuur moeten gaan zitten. "Mensen beseffen niet dat ze in een moordwapen stappen en dat je daar zeer zorgvuldig mee moet omgaan."

Caroline Reindl weet dat maar al te goed. Een verkeersongeval veranderde haar hele leven. 

'Hij kwam recht op me af'
Het was een dag als alle andere. Reindl reed net als iedere avond van Utrecht - waar ze werkt - naar huis in Hoofddorp. Een vrachtwagen kwam aanrijden, de chauffeur en verloor de macht over het stuur. "Hij botste tegen de vangrail, nam daar eerst 130 meter van mee en kantelde toen bovenop mijn auto. Ik zag 'm recht op me af komen", vertelt Reindl. "Hij bleek al 15 uur achter het stuur te zitten en door vermoeidheid niet meer goed te kunnen reageren."

Thumbnail

De auto van Caroline Reindl na het ongeluk

Haar knie, enkel en arm waren verbrijzeld. "Mijn gezicht was naar binnen geslagen. Ik had hersenletsel en mijn lever was gescheurd. Het is ongelofelijk dat ik nog leef." 29 operaties moest Reindl ondergaan en nog is ze er niet bovenop. 

"Mijn gezicht was naar binnen geslagen. Ik had hersenletsel en mijn lever was gescheurd. Het is ongelofelijk dat ik nog leef"

"De arts waarschuwde in 1990 al dat de knieën het voorlopig goed zouden doen, maar dat ik over 20 jaar problemen zou krijgen." Dat klopt: onlangs heeft Reindl twee nieuwe knieën gekregen.

Door al het letsel kon Reindl - die lang in een ziekenhuis en revalidatiekliniek heeft gelegen - niet meer werken. Ze liet zich omscholen tot docent. "Maar ook dat werk kan ik nu niet meer doen." 

Fijne buren
In 1990 waren haar dochters 14 en 17. "Ik was gescheiden en woonde alleen met ze in Hoofddorp. Voor mijn dochters was het heel naar." Reindl prijst zich gelukkig met haar buren. "De buurt in Hoofddorp - waar ik nog steeds woon - ving mijn dochters op. Dat was heel fijn."

Reindl heeft door het ongeluk een heel andere kijk op het leven gekregen. "Het is echt waar: je gaat de kleinere dingen waarderen. Maar ook voor de hulp die je krijgt van mensen en het werk van verplegend personeel." 

Positie verkeersslachtoffers verbeteren
Vijf jaar na het ongeluk werd de Vereniging Verkeersslachtoffers opgericht. Enkele maanden later werd Reindl gevraagd toe te treden tot het bestuur. Inmiddels is ze voorzitter. "Het doel van onze vereniging is de positie van verkeersslachtoffers in de maatschappij te verbeteren. Het stopt namelijk niet bij de klap, dan begint het pas." 

De VVS bestaat dit jaar 20 jaar en kijkt terug op de problematiek voor verkeersslachtoffers. Ze signaleren verbeteringen, maar zien ook veel situaties die voor de slachtoffers nadelige gevolgen hebben. Die hebben ze verzameld en gebundeld in een 'Zwartboek' dat ze dinsdag aan de Tweede Kamer presenteren.

Meer op editienl.nl:

Moe achter het stuur? 'Totaal onverantwoord'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`