Nederland

Poepbacterie, muizen en ratten: dit vonden inspecteurs in vieze winkels

19 mei 2017 17:15 Aangepast: 19 mei 2017 18:24
Archieffoto Beeld © ANP

In ruim tweehonderd supermarkten, toko's en andere winkels waar je eten en drinken kan halen, loopt ongedierte rond en gaat er op het gebied van hygiëne verder ook een hoop mis. Dat blijkt uit documenten die RTL Nieuws heeft opgevraagd. Dit zijn de meest opvallende bevindingen van de inspecteurs.

Rattenkarkassen

"Spoedsluiting in verband met aanwezigheid meerdere rattenkarkassen, een dode rat en honderden rattenuitwerpselen", dat schrijft de NVWA in 2015 over een winkel. Ook was er sprake van een slechte omgang met vis. 

Nootjes doordrenkt in urine

Bij een andere toko is sprake van 'sporen van ratten en muizen door de gehele winkelruimte'. Zelfs zo erg dat inspecteurs nootjes aantroffen die 'doordrenkt zijn in de rattenurine'. Veel verpakkingen waren aangevreten en er lagen rattenuitwerpselen in de schappen en onder de vloer.

Boven de temperatuur

Maar niet alleen bij kleine toko's gaat het mis. Bij een grote winkelier werd meerdere keren geconstateerd dat er 'eet - en drinkwaren in handel werden gebracht na de uiterste consumptiedatum'. Ook werden bederfelijke waren niet goed gekoeld. Tijdens het vervoer en het in voorraad houden van het eten en drinken was de temperatuur te hoog.

7 keer sluiten

Sommige winkels hebben moeite hun fouten achter zich te laten. Eén zaak moest tussen 2013 en 2016 zeven keer sluiten. De oorzaak: muizen, muizen, en nog eens muizen. Dat werd gevaarlijk, want: "Artikelen, uitrustingsstukken en apparatuur die met voedsel in aanraking kwamen, waren niet voldoende schoongemaakt. Levensmiddelen werden in de handel gebracht die ongeschikt zijn voor menselijke consumptie", aldus het rapport.

Poepbacterie

Bij een natuurwinkel nemen inspecteurs in 2014 een monster van de vers bereide venkelsoep om deze te laten onderzoeken in het laboratorium. De resultaten wijzen uit dat er in de soep bacteriën zijn gevonden die kunnen duiden op salmonella of E.coli, beter bekend als de 'poepbacterie'.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore