EditieNL

Hondenbescherming wil een test voor pitbull-houders

03 december 2015 18:00 Aangepast: 03 december 2015 20:26
Archieffoto. Beeld © Thinkstock

In Rotterdam ging het dinsdag tot twee keer toe flink mis tussen het baasje en een pitbull. De hondenbescherming pleit er nu voor dat eigenaren van pitbull-achtige honden voortaan getest worden om bijtincidenten te voorkomen.

Just de Wit van de Koninklijke Hondenbescherming vertelt dat veel mensen ondoordacht een hond nemen. "Vooral bij pitbull-achtige honden zou het verplicht moeten zijn om bepaalde kennis en vaardigheden te hebben over het type."

Verplichte kennis en vaardigheden
"Er wordt van je verwacht dat je op de hoogte bent van de fysieke capactiteiten van de hond. Zijn atletische bouw, de kracht van zijn kaken en nog veel meer."

Maar niet alleen de fysieke capaciteiten zijn van belang, ook de mentale eigenschappen van deze hond moeten we niet onderschatten, stelt De Wit. "Er wordt verwacht dat je weet dat pitbulls zijn gefokt en geselecteerd voor vecht- en waakdoeleinden. Hier moet namelijk rekening mee worden gehouden in de opvoeding." Maar veel mensen weten dit niet.

'Overtuigd van succes'
In landen als Duitsland, België en Frankrijk is het al verplicht om deze kennis en vaardigheden te hebben voordat je een pitbull mag nemen. Door middel van een test wordt gekeken of je geschikt bent. Ook ben je in deze landen verplicht een cursus te volgen met je hond. 

Omdat het daar kan, is de Wit ervan overtuigd dat het hier ook mogelijk is. "Sinds de incidenten van afgelopen week is de overheid er veel mee bezig." De Wit verwacht dan ook steun vanuit de politiek. 

Meer op editienl.nl:

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore