EditieNL

Klassiek kinderfeestje? 'Onderschat kinderen niet'

07 december 2015 14:50 Aangepast: 07 december 2015 19:23
Beeld © ANP

Ter ere van de 12de verjaardag van prinses Amalia vond vandaag een klassiek concert plaats. Zelf was ze er niet bij. Bestaan er überhaupt 12-jarigen die van klassieke muziek houden?

"I'm stepping on buildings, cars and boats. I swear I could touch the sky." Acht maanden geleden stond prinses Amalia nog uit volle borst mee te zingen met Afrojack tijdens een optreden op Koningsdag. Vandaag vindt ter ere van haar twaalfde verjaardag het klassieke Prinses van Oranje-concert plaats. Een paar kinderen van Amalia's school mogen het concert bijwonen. Op het programma: werk van componisten als Chabrier, Poulenc, Berlioz en Lalo. Geen Afrojack, dus. 

Niet onderschatten
Houden 12-jarigen van klassiek? Dramaturg Klaus Bertisch van De Nationale Opera zegt van wel. "We spelen op dit moment Hänsel und Gretel (het verhaal van Hans en Grietje, red.), dat is voor kinderen van tien erg geschikt." Je moet kinderen niet onderschatten, vindt Bertisch. "Ze staan er open voor."

Een filmpje van Hänsel und Gretel:

Klassieke muziek kan soms best 'donkere, zware verhalen' bevatten, zegt Bertisch. "Maar dat wil niet zeggen dat je het kinderachtig moet maken. Daar moet je voor waken. De meeste sprookjes hebben, net als opera, een brute kant. Muziek maakt emoties los, en door die emoties kunnen kinderen zo'n verhaal juist beter behappen."

Onbedorven
Dus, zo concludeert Bertisch: kinderen van Amalia's leeftijd kúnnen klassieke muziek zeker waarderen. "Het is ook extra leuk om voor kinderen op te treden; ze hebben een onbedorven blik." Maar: je moet kinderen wel blijven boeien, vindt ook hij. "Je moet zorgen dat ze zich kunnen identificeren. Dat doe je bijvoorbeeld door hen te laten lijken op de held – of ze zélf de held laten zijn."

Soms is er dus veel interactie tijdens een klassieke kindervoorstelling. Bertisch: "In januari lieten we kinderen in de zaal, ter plekke, nog meezingen met een mooi klassiek lied. Iedereen deed mee." 

Dit vonden de kinderen zélf van het klassieke concert, vanmiddag: 

Meer op rtlnieuws.nl:

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore