Nederland

Onduidelijkheid over klachten na HPV-vaccin blijft

08 december 2015 09:04 Aangepast: 14 december 2015 20:46
Meisje krijgt HPV-vaccin (archieffoto). Beeld © ANP

Onderzoek levert geen duidelijkheid op over de klachten die meisjes hebben nadat ze gevaccineerd waren tegen baarmoederhalskanker. Er kan niet worden aangetoond of uitgesloten dat er een verband is tussen de vaccinatie en de klachten die meisjes hebben.

Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb, dat de klachten van langdurig zieke meisjes heeft onderzocht.

In 2009 is het Rijk gestart met een vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Dat betekent dat het vaccin gratis is. Meisjes vanaf 12 jaar kunnen zich laten inenten met het HPV-vaccin. De inenting beschermt tegen twee typen van het virus, die samen verantwoordelijk zijn voor 70 procent van de ziektegevallen. 

Last van bijwerkingen
Veel meisjes hebben last van bijwerkingen. In veel gevallen zijn die van korte duur, maar er zijn ook 231 meldingen binnengekomen van meisjes die langdurige klachten hebben. Zij zijn zo ziek dat ze niet naar school kunnen of geen sociaal leven kunnen leiden.

Het RIVM gaat nu onderzoeken of langdurige vermoeidheid vaker voorkomt bij gevaccineerde meisjes in vergelijking met meisjes die niet gevaccineerd zijn.

Oproep: RTL Nieuws zoekt meisjes die langdurige klachten (bijvoorbeeld vermoeidheid) hebben na de HPV-vaccinatie. Mail naar oproep@rtl.nl

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore