Nederland

Tien jaar cel voor 'listig en doortrapt' drogeren en bestelen homo's

08 december 2015 10:32 Aangepast: 08 december 2015 11:23

Een 43-jarige Amsterdammer moet tien jaar de cel in voor het drogeren en bestelen van homo's. Zijn straf is fors lager dan de eis van de officier van justitie. Die wilde dat hij 16 jaar achter de tralies zou verdwijnen.

De Amsterdammer heeft drie homo's gedrogeerd en bestolen. Daarnaast heeft hij nog acht andere mannen hun pinpas en code ontfutseld, maar dan zónder ze te bedwelmen.

Een van de mannen overleed nadat hij was gedrogeerd. Maar de rechtbank in Arnhem heeft de Amsterdammer vrijgesproken van schuld aan zijn dood. Het scenario van de patholoog-anatoom is volgens de rechtbank niet 100 procent zeker. Vandaar dat het vonnis flink lager is uitgevallen dan de eis.

Bewusteloos
De patholoog-anatoom zei dat het slachtoffer door het toegediende middel scopolamine bewusteloos was geraakt. Daardoor reageerde hij niet goed toen zijn kussen hem de adem afsneed terwijl hij op zijn buik lag. Dat scenario is hoogst waarschijnlijk, maar niet waterdicht.

De Amsterdammer zocht op een homodatingwebsite naar eenzame of kwetsbare mannen die een vriend zochten. Hij sprak meerdere keren af tot hij hun pincode had. Ongemerkt verwisselde hij hun pinpas. Tegen de tijd dat de mannen erachter kwamen, waren steeds bedragen tot tienduizenden euro’s verdwenen van (spaar)rekeningen.

'Net een roofdier'
De rechtbank noemde de Amsterdammer listig en doortrapt. Het Openbaar Ministerie sprak eerder van 'een roofdier die loerde op zijn prooi'.

De dief werd geholpen door een 36-jarige man uit Bussum. Die zorgde soms voor een cameraatje bij een pinautomaat om de code af te kijken. En voor pintransacties terwijl de Amsterdammer nog bij de slachtoffers bleef. Ook had de man 50.000 xtc-pillen in huis. De rechtbank veroordeelde hem tot drie jaar cel.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Roofdier' drogeerde homo's en bestal ze

`