Artis rouwt om olifantje

Artis rouwt om olifant Mumba: kudde ontdaan door onverwachts verlies

08 december 2015 17:48 Aangepast: 08 december 2015 18:55
Beeld © RTL

Dierentuin Artis rouwt om Mumba, het olifantje dat gisterochtend onverwachts overleed op 4-jarige leeftijd. Volgens haar verzorger Peter Bleesing zijn de andere olifanten uit de kudde erg ontdaan.

"Zo'n kudde is heel hecht", legt Bleesing uit. Hij was als verzorger getuige van het proces dat de olifanten uit de kudde van Mumba doormaakten toen zij plotseling ziek werd. "Eerst hebben ze Mumba zo veel mogelijk fysiek ondersteund. Ook letterlijk: ze hielden haar echt overeind", zegt Bleesing.

Steeds als de verzwakte olifant neerging, hielpen de andere olifanten haar weer op de benen. Dat ging zo door tot haar overlijden, gisterochtend rond 8 uur. "En ook dan zie je dat de olifanten nog aandacht voor het lichaam hebben. Ze gebruiken hun slurf om Mumba aan te raken op haar kop en in de mond om te beseffen dat ze echt dood is."

Slecht van geslapen
Bleesing heeft er de afgelopen nacht ook zelf slecht van geslapen. De olifant waar hij voor zorgde is vermoedelijk overleden aan de gevolgen van olifantenherpes. Dat virus slaat genadeloos hard en pijlsnel toe. Zodra de eerste verschijnselen zich uiten, ben je als verzorger al te laat. En Mumba zat in de leeftijdsgroep waarin olifanten het meeste risico lopen. "De eerste twee jaar drinkt de jonge olifant nog melk van de moeder, die het veel weerstand biedt. Die neemt af in de leeftijd 2 tot 6", legt Bleesing uit.

Toch werd het overlijden van Mumba niet voorzien. "Het is echt een klap, een catastrofe. Zeker op de manier waarop. Het was in een paar uurtjes bekeken." Honderd procent zekerheid heeft Artis nog niet. Daarvoor moet de olifant eerst worden onderzocht. En dat gaat ook gebeuren. Vandaag, aan het eind van de middag, ging Mumba naar de afdeling pathologie van de Universiteit Utrecht.

Doodsoorzaak boven tafel
De olifanten hebben dus ruim anderhalf dag de tijd gehad om te rouwen. "In een situatie in het wild zou de kudde waarschijnlijk nog langer de tijd nemen, maar we willen graag de doodsoorzaak boven tafel krijgen." Het lichaam van Mumba eerder weghalen bij de kudde zou onmenselijk zijn. "Ik denk dat je deze hoogintelligente dieren daarmee geweld en misschien zelfs mentale schade aandoet", zegt Bleesing. "Maar iedereen is het erover eens dat we zoiets nooit kunnen doen."

Bekijk hieronder een filmpje van de olifantenkudde die rouwt bij het lichaam van Mumba:

Meer op rtlnieuws.nl:
Olifant Mumba (4) in Artis plotseling overleden

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore