Nederland

Hartstichting slaat alarm: enorme toename hart- en vaatpatiënten

10 december 2015 06:52 Aangepast: 10 december 2015 12:48
Archieffoto. Medicijnen in apotheek. Beeld © ANP

Het aantal Nederlanders dat te maken krijgt met een hartinfarct, een beroerte of hartfalen zal de komende jaren enorm toenemen. In 2040 zullen maar liefst 1,4 miljoen mensen te maken krijgen met die aandoeningen.

Dat blijkt uit berekeningen van het onderzoeksinstituut voor volksgezondheid RIVM in opdracht van de Hartstichting. Oorzaak van de stijging van 65 procent ten opzichte van 2011 is de vergrijzing.

Stijgende zorgkosten
Volgens het onderzoekinstituut zullen er in 2040 930.000 mensen met een hartinfarct of ernstig vernauwde kransslagaders zijn, zullen er 343.000 mensen zijn die een beroerte krijgen of hebben gehad en zullen 275.000 mensen te maken hebben met hartfalen.

Op dit moment bedragen de totale zorgkosten voor hart- en vaatziekten 8,3 miljard euro. Die kosten zullen volgens de Hartstichting fors stijgen als gevolg van de groei van het aantal patiënten.

Risicofactoren
Directeur van de Hartstichting Floris Italianer wil dat er iets gebeurt: "Er móet nu iets veranderen om het aantal slachtoffers te verminderen en ook om de almaar stijgende zorgkosten te drukken. Het is noodzakelijk dat we hart- en vaatziekten in een vroeger stadium kunnen herkennen en behandelen, zodat minder mensen ziek worden."

Het RIVM ziet wel een oplossing: hoge bloeddruk voorkomen en het aantal rokers terugdringen. Daarnaast vormen ook een verhoogd cholesterolgehalte, overgewicht en te weinig lichaamsbeweging belangrijke risicofactoren.

Meer op rtlnieuws.nl:
Hartpatiënt overleden na besmetting bacterie

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore