Nederland

Asielzoekers Heumensoord klagen bij ombudsman: 'Wachten op een uitbarsting'

11 december 2015 09:59 Aangepast: 11 december 2015 10:51
Demonstratie van asielzoekers tegen hun verblijf in het tentenkamp op Heumensoord. Beeld © ANP

Het is er smerig en gehorig, de overwegend Syrische asielzoekers vervelen zich en de gezondheidszorg laat te wensen over. Een groep vluchtelingen die is ondergebracht in de grootste opvanglocatie van het land, heeft zich beklaagd bij de Nationale ombudsman.

In een brief die in handen is van Omroep Gelderland laten de vluchtelingen weten dat de situatie in kamp Heumensoord bij Nijmegen verslechtert. Het aantal vechtpartijen en opstootjes neemt toe en de protesten eveneens. "En dan is de winter nog niet begonnen en komen er wekelijks tientallen tot honderden nieuwe vluchtelingen bij."

Gehorige kamers
Volgens de briefschrijver gaat het om een zeer kwetsbare - en niet zelden getraumatiseerde - groep mensen. Ze slapen op gammele bedden, in drukke gehorige kamers waar het stinkt. Er is van alles mis met de sanitaire voorzieningen. Ten slotte zou ook de informatievoorziening rond de procedures niet overeenkomen met wat er in werkelijkheid gebeurt.

Als de situatie in het tentenkamp niet verbetert, is het wachten op een uitbarsting, vrezen de vluchtelingen. "Ofwel er pleegt iemand zelfmoord, ofwel een vechtpartij loopt gruwelijk uit de hand", staat er in de brief.

Onderzoek
De Nationale ombudsman bevestigt aan RTL Nieuws de brief te hebben ontvangen. Volgens een woordvoerder wordt er op korte termijn contact opgenomen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), dat verantwoordelijk is voor de opvang. Aan de hand van de reactie die het COA geeft, bepaalt de ombudsman vervolgens of er onderzoek komt. "In dat geval wordt bekeken waar de ruimte zit. Wat willen de mensen? En is dat realistisch?"

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore