Nederland

'Laat kinderen met fidget spinner spelen', friemelen is belangrijk voor concentratie

21 mei 2017 11:16 Aangepast: 21 mei 2017 11:54
Beeld © EPA

Kinderen nemen ze massaal mee naar school: fidget spinners. "Zeg daar als docent niet meteen nee tegen", zeggen experts. Door het friemelen kunnen kinderen zich namelijk beter concentreren. Toch is de fidget spinner daar misschien niet ideaal voor.

Vroeger kreeg je vaak te horen: "Op vier poten zitten!" En grote kans dat je tijdens vergaderingen een collega met een pen hoort klikken. Dat heeft dezelfde functie als het spelen met een fidget spinner, legt ADHD-deskundige Jan Buitelaar uit.

Tekenen

"Het friemelen kan je helpen om je aandacht beter op iets te richten. Sommige mensen, niet alleen ADHD'ers, hebben moeite om zich te concentreren als ze te weinig prikkels binnenkrijgen. Je hersenen hebben op zo'n moment net iets te weinig te doen, en je moet ze dan op een bepaalde manier activeren. Door te bewegen, zorg je ervoor dat je hersenen meer prikkels binnenkrijgen en daardoor kun je je beter concentreren", zegt Buitelaar.

Naar de werking van dat mechanisme is volgens informaticus en psycholoog Niels Taatgen veel onderzoek gedaan. "Bij één van die onderzoeken hebben ze gekeken naar mensen die kleine tekeningen maakten tijdens vergaderingen. Daaruit blijkt dat mensen die mogen tekenen tijdens een vergadering, meer van de vergadering onthouden dan wanneer ze dat niet mogen."

Visuele afleiding

"Ik denk dat dat komt doordat je jezelf geen tijd gunt om te gaan dagdromen als je aan het tekenen bent", zegt Taatgen. "Je hebt iets om de verveling mee te vullen. De fidget spinner werkt ook zo." Toch is het lastige aan de fidget spinner dat hij ook visueel de aandacht trekt. Dus als kinderen naar het bord moeten kijken, is het onhandig als ze met een fidget spinner zitten te spelen.

"Hij kan heel handig zijn, maar het ligt er wel aan waar de concentratie van de kinderen op gericht moet zijn. Als ze alleen hoeven te luisteren, is het prima dat ze ermee spelen, want daardoor onthouden ze misschien meer van de les. Maar ik kan me voorstellen dat leraren het niet prettig vinden als de hele klas met een fidget spinner speelt", zegt Taatgen.

Geen hype

Volgens Buitelaar is het daarom belangrijk om de fidget spinner gericht in te zetten. "Dus alleen bij kinderen die hem voor hun concentratie nodig hebben, laat het in de klas geen hype worden." En gelukkig zijn er ook nog genoeg andere dingen waarmee kinderen kunnen friemelen: "Als ze de afleiding echt nodig hebben, kun je ze bijvoorbeeld een bal geven om op te zitten, in plaats van een stoel. Dan zijn ze de hele tijd bezig met balanceren en zo kunnen ze zich beter concentreren."

Hier kun je ook mee friemelen:

  • De Fidget Cube, een soort dobbelsteen met verschillende knopjes, schijfjes en kuiltjes.
  • Een stressbal. 
  • De Think Ink Pen, een pen die is ontworpen om mee te friemelen.
  • Spinerds, twee kleine balletjes die je snel rond kan draaien.

Meer op rtlnieuws.nl:
De Fidget Spinner is simpel, ontzettend populair én zou helpen tegen stress

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore