Nederland

Nannette liet haar borsten amputeren: 'Is dat toch niet goed geweest?'

15 december 2015 17:07 Aangepast: 16 december 2015 09:15
Nannette Mienis

Nannette Mienis was net 40 toen bij haar borstkanker werd geconstateerd. Ze koos voor borstamputatie. Vandaag werd bekend dat de overlevingskans van vrouwen die voor bestraling hebben gekozen groter is dan vrouwen die kiezen voor amputatie. "Ik vraag me meteen af wat de consequenties voor mij zijn."

Mienis, nu 46 en moeder van een dochter van 10, moest de klap van haar diagnose verwerken terwijl haar eigen moeder toen op sterven lag. Ook zij had borstkanker. Na de amputatie had Mienis drie jaar geen borsten, nu heeft ze protheses. 

Beetje angstig
Ze zag het nieuws over het onderzoek van Integraal Kankercentrum Nederland vanochtend op tv voorbij komen. "Ik zapte meteen weg." Mienis voelde zich toch een angstig en onzeker. "Is het amputeren van mijn borsten wel de juiste beslissing geweest?" 

Mienis: "Bij elk steekje in mijn borst denk ik al 'o jee, is de kanker terug'? Bij zo'n nieuwtje vraag ik me meteen af wat de consequenties voor mij zijn.Tegen mij is gezegd dat er alles aan is gedaan om de kanker te behandelen. Maar nu is dat misschien niet zo en hebben ze misschien een kans laten liggen." Ze heeft het op haar lijstje geschreven. Binnenkort heeft Mienis een afspraak met de oncoloog en zal ze het onderzoek bespreken. 

Borstkankervereniging Nederland: Niet blij met publicatie

De Borstkankervereniging Nederland (BVN) vindt het heel jammer dat dit nieuws nu naar buiten komt. "We hebben het artikel niet kunnen lezen, we hebben nog geen gegevens en dat is heel jammer want het leidt tot heel veel onrust bij de achterban. Mensen trekken het uit verband", vertelt woordvoerder Marga Schrieks. 

"Er komen heel veel vragen binnen. Mensen maken zich echt zorgen. Vrouwen met een amputatie vragen of een amputatie wel de beste keuze was, ze zijn bang dat de kanker weer terug komt. We krijgen vragen of het onderzoek wel klopt. We hebben geen antwoorden, het is giswerk." BVN verwijst de meeste mensen door naar de arts. 

"We zijn niet blij met de publicatie. Er is geen contact geweest met ons, terwijl we toch de belangen van veel patiënten behartigen. We voelen ons overvallen."​

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore