Nederland

15 agenten bestraft om lekken naar criminelen

17 december 2015 08:30 Aangepast: 17 december 2015 10:22
Het lijkt dat selchts een derde van de agenten de straat op gaat. Beeld © ANP

Zeker 15 agenten zijn de afgelopen drie jaar bestraft omdat ze informatie hebben gelekt naar criminelen. Dit blijkt uit een overzicht van alle bestrafte integriteitsschendingen door agenten dat RTL Nieuws opvroeg bij de politie.

Het gaat bijvoorbeeld om het tegen betaling tippen van henneptelers over een op handen zijnde inval, een agent die verloofd is met een drugscrimineel of een agent die opduikt in een liquidatieonderzoek. Volgens de politie gaat het, anders dan bij de politiemol uit Weert, niet om het 'structureel en op grote schaal bevragen van politiesystemen' en wordt er 'niet altijd bewust' gelekt.

Doodzonde
Toch is dit soort gevallen volgens criminoloog en corruptieonderzoeker Hans Nelen een 'doodzonde' voor een agent. "Als je een hennepcrimineel tipt, is dat niet alleen schadelijk voor die specifieke inval, maar ook veel breder, voor de hele politieorganisatie. Het vertrouwen van alle collega’s is hiermee beschaamd."

De 15 gevallen zijn gevonden in gegevens van de politie over de jaren 2012, 2013 en 2014. Andere corrupte agenten die dit jaar in het nieuws kwamen, zijn daar nog niet bij gerekend. Naast de mol uit Weert werden ook een agent uit Nijverdal en Kerkrade ontslagen nadat zij informatie hadden gelekt.

Verzachtende omstandigheden
In een schriftelijke reactie zegt de politie er alles aan te doen om dit soort misstappen te voorkomen. "Overtredingen worden zwaar bestraft." Toch mogen vijf van de 15 agenten die aan criminelen lekten bij de politie blijven werken: zij kregen slechts voorwaardelijk ontslag. Volgens de politie kunnen er 'verzachtende omstandigheden' zijn om iemand niet oneervol te ontslaan.

Bij de politie werken 60.000 mensen. In totaal werden in drie jaar 212 van hen berispt: zij kregen voorwaardelijk ontslag. 262 politiemedewerkers werden onvoorwaardelijk ontslagen en nog eens 23 agenten namen zelf ontslag.

Er zijn 47 agenten bestraft wegens geweld tegen burgers en 23 voor het ongeoorloofd neuzen in politie-informatie. 43 agenten maakten zich schuldig aan diefstal. Een overzicht van de meest opmerkelijke ontslagzaken vind je hier.

Meer op rtlnieuws.nl:
Opvallendste ontslagen bij de politie: Van lekken naar criminelen tot 112-melding negeren voor McDonald's

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`