Nederland

Asielzoekers klussen er op los: 'Ze hebben gewerkt als paarden'

19 december 2015 21:55 Aangepast: 20 december 2015 13:03
Vluchtelingen boenen de ramen bij een Arnhemse vrouw. Foto: Petra van der Burgt.

Tuinen opknappen, ramen zemen, muren sauzen en schuttingen plaatsen. Tientallen vluchtelingen hebben in Arnhem de hele dag klusjes gedaan voor inwoners. "De vluchtelingen hebben gewerkt als paarden; zo kan het dus ook."

Het initiatief voor de dag kwam van de stichting Arnhem voor Vluchtelingen. Arnhemmer Jan-Bort Werkman heeft de stichting opgericht. "Toen bekend werd dat er 400 vluchtelingen in de voormalige Koepel-gevangenis in Anrhem werden opgevangen, ben ik met de stichting begonnen", vertelt hij.

Capaciteiten
"Ik wil samen met de vluchtelingen bouwen aan een mooi Arnhem", vervolgt Werkman. "De inwoners van Arnhem hebben een overvloed aan spullen en materialen. Vluchtelingen hebben niets, maar wel veel capaciteiten die goed van pas kunnen komen." 

Een kleine tachtig vluchtelingen hebben de hele dag door allerlei klussen gedaan. "Bij een tuin van een ernstige zieke vrouw bijvoorbeeld, hebben ze afval verzameld. De vluchtelingen hebben schuttingen geplaatst en bij een groep gehandicapten is de tuin helemaal opgeknapt. De asielzoekers hebben gewerkt als paarden. Ze hadden een enorme drive." 

Thumbnail

Foto's: Petra van der Burgt

Meerwaarde
De reacties van de Arnhemmers waren erg positief, weet initiatiefnemer Werkman. "De mensen die geholpen zijn, waren zo dankbaar. Ze vonden de vluchtelingen super sociaal. Helemaal niet wereldvreemd." De vluchtelingen op hun beurt waren erg blij en dankbaar dat ze iets konden betekenen. "Ze vonden het heel fijn dat ze iets terug konden doen voor de samenleving."

Volgens Werkman zou dit initiatief heel goed in andere dorpen en steden kunnen worden ingevoerd. "Dit is absoluut een voorbeeld waarin duidelijk wordt dat vluchtelingen een meerwaarde kunnen zijn. Voor ons smaakt dit in ieder geval naar meer. De komende tijd zullen we meer van dit soort klusjesdagen organiseren in Arnhem", besluit Werkman. 

Thumbnail

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`