Nederland

Wie helpt? Vrijwilligers gaan zwerfafval van straat rapen

21 december 2015 12:30 Aangepast: 21 december 2015 12:39

Geschat wordt dat in Nederland per jaar 50 miljoen kilo zwerfafval op straat of in het groen belandt. Dat zijn 5 miljoen volle kliko's of 500 vrachtwagens. Om dat te veranderen, moeten vrijwilligers in 39 gemeenten per 1 januari blikjes en plastic flesjes oprapen.

Jaarlijks laten we zo'n 15 miljoen kilo flesjes en blikjes buiten slingeren, zegt Stichting Natuur en Milieu. Dat is een toren van 20.000 km hoog. Een aluminium drankblikje of een plastic flesje vergaat nauwelijks. 

Van de kleine plastic flesjes wordt 50 procent of minder apart weggegooid in de plasticbak. Ter vergelijking: van de grote plastic flessen, waar statiegeld op zit, leveren we 97 procent weer in bij de supermarkt. Dat plastic kan worden hergebruikt. 

Inzamelproef
Op kleine flesjes en blikjes komt voorlopig geen statiegeld, heeft het kabinet besloten. Wel mogen maatschappelijke organisaties ze per 1 januari gaan inzamelen.

Dat gaat gebeuren. 39 gemeenten met samen 1,5 miljoen inwoners doen mee met een eerste proef. Lokale verenigingen, scholen en maatschappelijke organisaties gaan de flesjes en blikjes verzamelen. In het tweede kwartaal komen daar nog minstens 16 gemeenten bij.

Snoeproute
Hoe het werkt: een sportvereniging of school adopteert een park of 'snoeproute' (bijvoorbeeld de route naar een school) en zamelt daar het zwerfvuil in. Per ingezamelde zak krijgt de vereniging van de gemeente een vergoeding, een geldbedrag of een vergoeding in natura. In natura is bijvoorbeeld wanneer de gemeente de barbecue aan het eind van het seizoen betaalt of het clubhuis een likje verf geeft. Scholen kunnen ook meedoen aan de proef. 

De deelnemende gemeenten:

Kampioen verpakkingen gebruiken

Met die 50 miljoen kilo zwerfafval zijn we in Europa niet bepaald het schoonste jongetje van de klas. In de Scandinavische landen, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland blijft er veel minder vuil op straat liggen, wordt afval beter gescheiden en daardoor meer gerecycled, zegt Sijas Akkerman van Stichting Natuur en Milieu. Dat komt volgens hem doordat er op veel meer verpakkingen statiegeld zit.

Nog een feitje om niet zo trots op te zijn: we zijn kampioen verpakkingen gebruiken in Europa. Nederland staat in de top drie, weet Akkerman.

  • We gebruiken gemiddeld 7 verpakkingen per dag
  • Dat komt neer op 220 kg aan verpakkingen per persoon per jaar
  • In 1976 was dat nog 176 kilo, in 2007 was het 212
  • Het gemiddelde in de EU is 164 kilogram per jaar
`