Nederland

Pindakaas light? 450 procent méér suiker dan gewone pindakaas

22 december 2015 18:12 Aangepast: 22 december 2015 18:48
Beeld © iStock

Een groot aantal supermarkten haalt de light-pindakaas van hun huismerk uit de schappen. Zo'n potje pindakaas bevat 30 procent minder vet, maar blijkt wel bomvol suiker te zitten: liefst 451 procent meer dan in gewone pindakaas.

Thumbnail

Dat meldt voedselwaakhond Foodwatch. Volgens Foodwatch hebben Plus, Deen, Coop, EMTE, Hoogvliet, Dirk en Dekamarkt toegezegd te stoppen met de verkoop van de pindakaas waar het om gaat. 

'Pure marketing'
In de light-pindakaas was een deel van de pinda's vervangen door pure glucosestroop. Daardoor werd het vetpercentage een stuk lager, maar steeg het suikerpercentage juist enorm. "Tot meer dan een kwart van de pot: 27 gram per 100 gram", schrijft Foodwatch. "Zo’n pindakaas light is natuurlijk pure marketing over de rug van mensen die op hun gezondheid willen letten."


Thumbnail

Om een product 'light' te mogen noemen, moet er 30 procent minder vet, suiker of calorieën in het product zitten, én moet worden vermeld wat er minder in zit. Zo kan vet worden omgewisseld door suiker, of andersom. Foodwatch had de pindakaas light genomineerd voor het Gouden Windei, de jaarlijkse prijs voor het meest misleidende product. 

Mogelijk komt er een nieuwe versie van de light-pindakaas met een gezondere samenstelling. Wanneer dit gebeurt is nog niet duidelijk. Plus spreekt over het eerste kwartaal van 2016.

Meer op rtlnieuws.nl:

`